Vybavenie cestovného pasu

Lukáš Ščehovič
27. augusta 2024
101
cestovanie, slovenský cestovný pas, cestovne poistenie, cesta do zahraničia

Cestovný pas

Cestovný pas je oficiálny identifikačný doklad, ktorý Vám umožňuje cestovať do krajín mimo európskej únie. 

Cestovný pas je oficiálny dokument vydávaný vládou štátu, ktorý oprávňuje jeho držiteľa na cestovanie do zahraničia a späť do svojej krajiny. Slúži ako preukaz totožnosti v zahraničí a obsahuje informácie, ako sú:

• Meno a priezvisko držiteľa

• Dátum narodenia

• Štátna príslušnosť

• Fotografia držiteľa

• Dátum vydania a platnosti pasu

• Číslo pasu

Cestovný pas je zvyčajne vybavený biometrickými prvkami, ako sú odtlačky prstov a digitálny čip s uloženými informáciami o držiteľovi. Tento dokument je nevyhnutný pri cestovaní do väčšiny zahraničných krajín mimo Európskej únie, kde sa používa na vstup, prechod cez hranice a v mnohých prípadoch aj na vízové povinnosti.

Existujú rôzne typy pasov, vrátane diplomatických, služobných a obyčajných (civilných) pasov, ktoré sa líšia účelom a skupinou ľudí, ktorým sú určené.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Platnosť cestovného pasu

Vek žiadateľaDoba platnosti pasu
Do 6 rokov2 roky
Do 16 rokov5 rokov
Nad 16 rokov10 rokov
Zdroj: minv.sk

Čo treba na vybavenie pasu

Pri podaní žiadosti o cestovný pas musí byť občan prítomný osobne. Na oddelení dokladov sa elektronicky nasníma jeho tvár a podpis priamo pri podaní žiadosti, takže nie je potrebné priniesť vlastnú fotografiu.

K žiadosti o vydanie cestovného pasu je potrebné doložiť:

  • občiansky preukaz – ak občan nemá občiansky preukaz, predkladá rodný list Slovenskej republiky spolu s osvedčením alebo potvrdením o štátnom občianstve Slovenskej republiky, ktoré nesmie byť staršie ako šesť mesiacov. Dokladom o štátnom občianstve môže byť aj platný cestovný pas Slovenskej republiky.

  • matričný doklad – ak došlo k zmene matričného stavu (napríklad sobáš, narodenie); ak sa zmena udiala v zahraničí, je potrebné predložiť sobášny alebo rodný list vydaný Osobitnou matrikou.

  • predchádzajúci cestovný pas Slovenskej republiky – v prípade ak ste už mali vydaný predtým cestovný pas, ktorého už skončila platnosť.

  • úhradu správneho poplatku.

Cestovný pas pre deti

Žiadosť o vydanie cestovného pasu pre dieťa do 15 rokov štandardne podáva jeho zákonný zástupca. V určitých prípadoch však môže žiadosť podať aj iná osoba, napríklad niekto, kto má dieťa zverené do osobnej starostlivosti – pestún, budúci osvojiteľ (ak dieťaťu nebola nariadená ústavná starostlivosť), poručník, opatrovník alebo štatutárny zástupca zariadenia na výkon ústavnej starostlivosti.

Ak je dieťa mladšie ako 18 rokov, k žiadosti o pas musí byť priložený písomný súhlas zákonného zástupcu alebo inej oprávnenej osoby, s overeným podpisom. Ak sa súhlas podpisuje priamo pred úradom, ktorý vydáva pas alebo na zastupiteľskom úrade, tak overenie nie je potrebné.

Pre rodičov, ktorí nie sú zosobášení alebo sú rozvedení, platí, že žiadosť o pas môžu podať obaja. Nie je potrebné, aby druhý rodič súhlasil, pokiaľ sú ich rodičovské práva neobmedzené súdnym rozhodnutím. Pri podávaní žiadosti musí byť dieťa prítomné, aby mohla byť nasnímaná jeho tvár, a ak má viac ako 12 rokov, aj odtlačky prstov. Deti, ktoré už dokážu písať, sa tiež podpíšu na žiadosť.

Pri žiadosti o vydanie cestovného pasu pre dieťa si nachystajte:

  • rodný list dieťaťa – ak je vystavený v zahraničí, je potrebné predložiť jeho slovenskú verziu vydanú osobitnou matrikou.

  • Identifikačný doklad osoby podávajúcej žiadosť – ako napríklad občiansky preukaz alebo pas.

  • predchádzajúci cestovný pas Slovenskej republiky – v prípade ak dieťa už malo vydaný predtým cestovný pas

  • Úhrada správneho poplatku za vydanie cestovného pasu.

Ako dlho trvá vybavenie pasu

Bežná doba vybavenia pasu je 30 dní. Ak však potrebujete pas urgentne, môžete ho dostať do 10 pracovných dní, alebo dokonca už do 2 pracovných dní. Rýchlejšie vydanie pasu je však spojené s vyššími poplatkami.

Zdroj: minv.sk

Vybavenie pasu online rezervácia

Aby ste nemuseli dlho čakať pri vybavení cestovného pasu v poradovníku, tak si v rezervačnom systéme môžete online rezervovať termín na konkrétny čas.

Rezervačný systém ministerstva vnútra

Cestovný pas cena

Vek osoby vydaného pasuDo 30 dniDo 10 dniDo 2 dni
Deti do 6 rokov12 €24 €36 €
Deti od 6 do 16 rokov20 €40 €60 €
Občania nad 16 rokov50 €100 €150 €
Zdroj: minv.sk

nový pas cena – cena nového pasu je podľa hore uvedeného cenníka

výmena pasu po platnosti cena – cena výmeny neplatného pasu rovnaká podľa vyššie uvedeného cenníka

Vydanie cestovného dokladu na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky v zahraničí:

Vek osoby vydaného pasuCena (€)
Vydanie cestovného pasu osobe staršej ako 16 rokov  60€ 
Vydanie cestovného pasu osobe od 6 do 16 rokov  22€ 
Vydanie cestovného pasu osobe mladšej ako 6 rokov  14€ 
Vydanie cestovného pasu s platnosťou na 1 rok osobe staršej ako 16 rokov  45€ 
Vydanie cestovného pasu s platnosťou na 1 rok osobe mladšej ako 16 rokov  14€ 
Žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu  14€ 
Žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu opakovane v priebehu šiestich po sebe nasledujúcich mesiacov  30€ 
Zdroj: minv.sk

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Ako sa dozviete, že je pas hotový?

Pri vybavovaní pasu si môžete vybrať ako chcete aby Vás o vyhotovení pasu informovali.

O tom, že je pas hotový, sa môžete dozvedieť niekoľkými spôsobmi:

SMS alebo e-mailové oznámenie: Ak ste pri podaní žiadosti o cestovný pas uviedli svoje kontaktné údaje (telefónne číslo alebo e-mail), dostanete notifikáciu, keď bude pas pripravený na vyzdvihnutie.

Sledovanie stavu žiadosti online: Na stránke Ministerstva vnútra SR je možnosť sledovať stav vybavenia cestovného pasu. Stačí zadať číslo žiadosti, ktoré vám bolo pridelené pri podaní. Zistenie stavu žiadosti o cestovný doklad.

Telefonické alebo osobné overenie: Môžete kontaktovať príslušný úrad, kde ste podávali žiadosť, a informovať sa o stave pasu.

Vybavenie pasu online

Pas sa nedá vybaviť online, občan musí prísť osobne na príslušný úrad 

Ale ako vyššie v článku spomínali môžete si rezervovať termín online na konkrétny čas na rezervačnom systéme ministerstva vnútra aby ste nemuseli čakať v poradovníku.

Prevzatie vyhotoveného cestovného pasu

Občan si vyzdvihne vyhotovený cestovný pas vrátane urýchleného (do 2 pracovných dní alebo do 10 pracovných dní) na oddelení dokladov, kde podal žiadosť o jeho vydanie. Ak je občan starší ako 15 rokov, môže jeho cestovný pas prevziať aj iná osoba na základe úradne overenej plnej moci. Rodič, prarodič, súrodenec, manžel, manželka alebo plnoleté dieťa držiteľa pasu môžu cestovný pas prevziať bez plnej moci. Ak iná než blízka osoba preberá pas občana staršieho ako 15 rokov, nie je potrebné predložiť overenú plnú moc, ak je táto osoba uvedená v žiadosti o vydanie pasu. Za občana mladšieho ako 15 rokov môže pas prevziať len zákonný zástupca alebo osoba, ktorá podala žiadosť, napríklad pestún, budúci osvojiteľ alebo osoba zodpovedná za výchovu dieťaťa. Táto osoba sa podľa všeobecných predpisov o správnom konaní nemôže dať zastupovať.

Zdroj minv.sk

Strata alebo krádež cestovného pasu v zahraničí

Ak počas pobytu v zahraničí stratíte pas alebo vám ho ukradnú, vaším prvým krokom by malo byť nahlásenie straty alebo krádeže na miestnej polícii. Po obdržaní potvrdenia od polície sa s ním vyberte na najbližší zastupiteľský úrad Slovenskej republiky. Ak sa v danej krajine nenachádza slovenské zastupiteľstvo, môžete navštíviť ktorýkoľvek zastupiteľský úrad členského štátu Európskej únie.

Keď nemáte iný cestovný doklad potrebný na návrat do Slovenska, zastupiteľský úrad vám vystaví dočasný náhradný cestovný doklad. Po návrate na Slovensko máte povinnosť nahlásiť stratu alebo krádež pasu na oddelení dokladov, ktoré vám pas vydalo. K tomu priložte potvrdenie o strate, spolu s osvedčeným prekladom do slovenčiny. Upozorňujeme, že ak stratu, krádež, poškodenie alebo zneužitie pasu okamžite neohlásite, môžete čeliť pokute.

Zdroj: minv.sk

Výmena pasu po platnosti – Neplatný cestovný pas

Čo robiť, keď vám vyprší platnosť pasu? Pas je zvyčajne platný 10 rokov, avšak v niektorých prípadoch môže mať platnosť len 2 alebo 5 rokov. Po skončení platnosti je nevyhnutné vybaviť si nový pas. Je dobré to zariadiť niekoľko týždňov pred plánovanou cestou, aby ste mali dostatok času na jeho vydanie.

Postup pri vybavovaní nového pasu je rovnaký ako pri získaní prvého pasu. Okrem občianskeho preukazu budete musieť priniesť aj starý pas, ktorý odovzdáte na príslušnom oddelení dokladov.

Časté otázky k vydaniu pasu:

  1. Musím žiadať o vydanie cestovného pasu v mieste trvalého bydliska, alebo môžem požiadať kdekoľvek inde?

Žiadosť môžete podať na ktoromkoľvek oddelení dokladov.

  1. Môžem žiadať o vydanie cestovného pasu aj v zahraničí?

Áno, ak žijete v zahraničí, môžete žiadosť podať na príslušnom zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky.

  1. Môžem požiadať o nový cestovný pas ešte pred vypršaním platnosti aktuálneho pasu?

Áno, o nový pas môžete požiadať kedykoľvek, aj keď váš súčasný pas je stále platný. Nie je potrebné čakať na jeho vypršanie.

  1. Potrebuje žiadosť o vydanie cestovného pasu pre dieťa do 18 rokov súhlas oboch rodičov?

Nie, postačuje súhlas jedného rodiča alebo zákonného zástupcu.

  1. Koľko platných cestovných pasov môžem mať?

Môžete mať dva platné cestovné pasy. Občanovi staršiemu ako 16 rokov sa druhý pas vydáva s platnosťou na 5 rokov.

  1. Ak som požiadal/a o vydanie cestovného pasu v štandardnej lehote do 30 dní, ale potrebujem ho skôr, je možné doplatiť a skrátiť lehotu vydania?

Nie, po podaní žiadosti už nie je možné doplatiť poplatok za rýchlejšie vydanie pasu. Ak potrebujete cestovný pas súrne, môžete podať žiadosť o vydanie druhého cestovného pasu v zrýchlenej lehote. Po prevzatí oboch pasov budete držiteľom dvoch platných cestovných pasov.

  1. Kto môže požiadať o vydanie cestovného pasu pre dieťa mladšie ako 15 rokov a kto môže vyzdvihnúť hotový pas?

Žiadosť môže podať len rodič alebo zákonný zástupca, ktorý sa nemôže nechať zastupovať inou osobou, napríklad starými rodičmi. To platí aj pre prevzatie hotového pasu.

  1. Kto môže požiadať o vydanie cestovného pasu pre dieťa mladšie ako 15 rokov, ak rodičia nie sú zosobášení?

Ak rodičia nie sú zosobášení, rozvedení, alebo v rozvodovom konaní, žiadosť môže podať ktorýkoľvek z rodičov bez potreby súhlasu druhého rodiča.

Nezabudnite na cestovné poistenie 

Ak cestujete do zahraničia tak okrem pasu určite nezabudnite na cestovné poistenie, to síce nie je zo zákona povinne, ale v prípade úrazu, nehody alebo ochorenia sa Vám bez cestovného poistenia môže pobyt v zahraničí výrazne predražiť. Cestovné poistenie Vám kryje liečebné náklady v zahraničí a repatriáciu, v cestovnom poistení si môžete poistiť aj batožinu, úraz, storno, zodpovednosť za škodu alebo poistenie pre zásah horskej služby. Cestovné poistenie môžete uzatvoriť rýchlo a jednoducho v online kalkulačke cestovného poistenia od Respect direct.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Zdroj informácií k článku: minv.sk

Zdieľať článok:
Podobné články