Tipy na nákup nového auta: Na čo si dávať pozor

Lukáš Ščehovič
13. augusta 2024
104
kúpa nového auta, nové auto, povinné zmluvné poistenie, pzp, havarijné poistenie

Kúpa nového auta je jedným z najväčších finančných rozhodnutí, ktoré mnohí z nás urobia. Tento proces môže byť vzrušujúci, ale zároveň aj stresujúci, najmä ak neviete, na čo si dávať pozor.

Od stanovenia rozpočtu a výberu správneho modelu až po úspešné vyjednávanie ceny – každý krok je dôležitý na zabezpečenie najlepšej možnej dohody. V tomto článku vám ponúkame praktické tipy a rady, ktoré vám pomôžu orientovať sa v procese nákupu nového auta a urobiť informované rozhodnutie, ktoré splní vaše potreby a očakávania.

Poďme sa spolu pozrieť na to, čo je potrebné vedieť predtým, než si sadnete za volant svojho nového vylešteného vozidla.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

1. Stanovte si rozpočet a získajte pred schválený úver

Nechceli sme vynechať tento bod, aj keď je každému jasný.

Predtým, ako začnete hľadať nové auto, je dôležité mať jasno v tom, koľko peňazí môžete minúť. Stanovte si rozpočet a rozhodnite sa, či budete auto financovať úverom, leasingom alebo platiť v hotovosti. Získanie pred schváleného úveru vám môže pomôcť lepšie plánovať a udržať sa v rámci rozpočtu​.

Leasing je forma financovania, pri ktorej si prenajímate auto (alebo iný majetok) od leasingovej spoločnosti na stanovené obdobie za pravidelné mesačné splátky.

Na rozdiel od kúpy auta na úver (alebo v hotovosti), pri leasingu neprejde vlastníctvo vozidla na vás, ale zostáva vo vlastníctve leasingovej spoločnosti až do splatenia všetkých splátok alebo do uplynutia doby leasingu. Existujú dva hlavné typy leasingu: operatívny leasing a finančný leasing.

   

Operatívny leasing

  • Krátkodobý prenájom: Zvyčajne na obdobie kratšie ako životnosť vozidla.
  • Nižšie mesačné splátky: Pretože nezahŕňa celú hodnotu vozidla.
  • Údržba a servis: Často sú zahrnuté v mesačných splátkach.
  • Vrátenie vozidla: Po skončení leasingovej zmluvy vozidlo vrátite leasingovej spoločnosti a môžete si prenajať nové auto.

Finančný leasing

  • Dlhodobý prenájom: Zvyčajne na obdobie blízke životnosti vozidla.
  • Vyššie mesačné splátky: Pretože zahŕňajú väčšiu časť hodnoty vozidla.
  • Údržba a servis: Zvyčajne nie sú zahrnuté, musíte ich hradiť zvlášť.
  • Prevod vlastníctva: Po skončení leasingovej zmluvy a zaplatení všetkých splátok môže byť vozidlo prevedené do vášho vlastníctva.

Výhody leasingu

  • Nízke počiatočné náklady: Nižšie vstupné náklady v porovnaní s kúpou auta.
  • Aktualizácia vozidla: Možnosť pravidelne meniť auto za novší model.
  • Daňové výhody: Pre firmy môžu byť leasingové splátky daňovo uznateľné.

Nevýhody leasingu

  • Nedostatok vlastníctva: Auto nevlastníte, čo môže byť nevýhodné pre tých, ktorí chcú mať auto dlhodobo.
  • Obmedzenia používania: Zvyčajne sú stanovené limity na počet najazdených kilometrov a úpravy vozidla.
  • Celkové náklady: Môžu byť vyššie ako pri kúpe auta na úver, ak prenájom predĺžite alebo nevrátite auto v dobrom stave.

Leasing je obľúbený najmä u podnikateľov a firiem, pretože ponúka flexibilitu a možnosť pravidelne obnovovať vozový park bez vysokých počiatočných investícií.

Pri leasingu je povinnosť mať PZP (to musí mať každé funkčné vozidlo) a havarijné poistenie, ktoré nebýva povinné pri kúpe vozidla úverom.

2. Prieskum trhu a výber auta

Zistite, aké funkcie a vlastnosti musí vaše nové auto mať. Preskúmajte rôzne modely a značky, aby ste našli to, čo najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Myslite na veci ako spotreba paliva, bezpečnostné funkcie, spoľahlivosť a hodnotenie používateľov.

2.1 Spoľahlivosť vozidla

Tu sme pre vás pripravili grafiku “Top najspoľahlivejších značiek áut”.

Zdroj: https://www.jdpower.com/

V tejto grafike sme zoradili značky áut podľa počtu problémov zaznamenaných na 100 vozidiel. Všetky údaje pochádzajú z americkej štúdie spoľahlivosti vozidiel J.D. Power za rok 2024.

Na vytvorenie tejto štúdie, J.D. Power zozbierali odpovede od 30,595 pôvodných majiteľov vozidiel modelového ročníka 2021 po troch rokoch vlastníctva. Ich štúdia sa uskutočnila od augusta do novembra 2023.

Samozrejme rozumieme, že auto je veľmi emotívna záležitosť, čiže častokrát nejaké grafy spoľahlivosti idú bokom, ale aspoň vidíte ako je na tom vaša obľúbená značka so spoľahlivosťou.


2.2 Typ vozidla a jeho použitie

Typy vozidiel: Premýšľajte nad tým, aký typ vozidla najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Môžete si vybrať medzi hatchbackmi, sedanmi, SUV, pickupmi alebo hybridmi. Každý typ má svoje výhody, napríklad SUV ponúkajú viac priestoru a lepšie jazdné vlastnosti na nerovnom teréne (veľmi populárny typ vozidla pre rodiny s deťmi), zatiaľ čo hatchbacky sú úsporné a zaparkujú všade

Účel používania: Zvážte, na čo budete auto najčastejšie používať. Ak plánujete dlhé cesty, možno oceníte komfort a priestor sedanu. Ak potrebujete vozidlo na prepravu tovaru, pickup môže byť lepšou voľbou. Pre rodiny sú ideálne SUV alebo minivany.

2.3 Komfort a výbava

Interiér a pohodlie: Skontrolujte kvalitu materiálov, ergonómiu sedadiel, priestor pre nohy a hlavu a celkový komfort interiéru. Dlhé cesty sú pohodlnejšie v aute s dobre navrhnutým interiérom​.

Technológie a výbava: Uistite sa, že vozidlo má všetky technológie a výbavu, ktoré potrebujete, ako sú infotainment systémy, navigácia, bluetooth konektivita, klimatizácia a ďalšie. Technologická výbava môže výrazne ovplyvniť váš komfort a pohodlie pri jazde.

Výber nového auta je komplexný proces, ktorý si vyžaduje dôkladné zváženie viacerých faktorov. Tým, že si stanovíte priority a zameriate sa na kľúčové aspekty, môžete zabezpečiť, že nájdete auto, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Kľúčových faktorov pri výbere vozidla je naozaj veľa ako napr. bezpečnosť auta, spotreba paliva, dizajn atď. Nemá zmysel to rozpisovať na niekoľko strán, pretože ak kupujete vozidlo, tak pravdepodobne viete, čo chcete.

3. Ako sa pripraviť na návštevu predajcu

3.1. Ak kupujete auto na úver tak získajte pred schválený úver

Ak už viete aký rozpočet máte na kúpu auta, tak jedným z prvých krokov je zabezpečiť si predschválený úver od banky alebo úverovej spoločnosti. Týmto spôsobom budete mať jasnú predstavu o tom, koľko si môžete dovoliť minúť, a získate silnú vyjednávaciu pozíciu u predajcu. Predschválený úver tiež zabráni predajcom ponúkať vám nevýhodné financovanie.

3.2. Preskúmajte modely a značky

Urobte si dôkladný výskum a vyberte si niekoľko modelov a značiek, ktoré vás zaujímajú. Prečítajte si recenzie, hodnotenia a porovnania, aby ste získali predstavu o ich spoľahlivosti, výkonoch a spotrebe paliva. Existuje mnoho online nástrojov a zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť porovnať rôzne vozidlá​.

Napr. jeden z nástrojov je od Parkers.co, kde si môžete vybrať do akej cenovej relácie chcete vozidlo, aké bude mať využitie a typ vozidla.

Vyjdú vám relevantné výsledky aj s výhodami a nevýhodami daného vozidla. Jedinou nevýhodou je, že je to v angličtine.

3.3. Naplánujte skúšobnú jazdu

Skúšobná jazda je nevyhnutná na to, aby ste zistili, či vám auto skutočne vyhovuje. Vyskúšajte si viacero modelov, ktoré vás zaujímajú, a otestujte ich v rôznych jazdných podmienkach. Skúšajte rôzne typy ciest a manévre, aby ste získali kompletný obraz o jazdných vlastnostiach auta​.

3.4. Pripravte si otázky

Pred návštevou predajcu si pripravte zoznam otázok, na ktoré chcete odpoveď. Môže ísť o otázky týkajúce sa záruky, údržby, dostupných možností financovania, dodatočných poplatkov alebo možností rozšírených záruk. Tieto otázky vám pomôžu získať dôležité informácie a vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam​.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

3.5. Vyjednávanie ceny

Pred návštevou predajne si zistite aktuálne trhové ceny vášho vybraného modelu. Neváhajte vyjednávať cenu a porovnajte ponuky z viacerých predajní.

 Navštíviť predajne na konci mesiaca môže byť výhodné, pretože predajcovia často potrebujú splniť svoje mesačné kvóty a môžu ponúknuť lepšie zľavy.

Začnite nízko a pracujte smerom nahor: Pri vyjednávaní začnite s nižšou cenou, než je vaša cieľová, a postupne ju zvyšujte. Tento prístup vám dáva viac priestoru na manévrovanie​​.

Vyjednavajte celkovú cenu, nie mesačné splátky: Zamerajte sa na vyjednávanie celkovej ceny auta, nie iba mesačných splátok. Týmto spôsobom budete mať lepší prehľad o celkových nákladoch​.

Zostaňte pokojní a priateľskí: Počas celého vyjednávania sa snažte zostať pokojní a priateľskí. Agresívny prístup môže zhoršiť vzťah s predajcom a znížiť vaše šance na dobrú dohodu.

Buďte pripravení odísť: Ak nie ste spokojní s ponukou, nebojte sa odísť. Predajcovia často ponúknu lepšie podmienky, keď vidia, že ste ochotní ísť hľadať inde.

3.7. Poistenie a predaj starého auta

Nezabudnite na poistenie. Vyberte si povinné zmluvné poistenie a zvážte aj havarijné poistenie pre lepšiu ochranu.

Ak plánujete predať svoje staré auto, zistite si jeho hodnotu a porovnajte ponuky od predajcov a súkromných kupcov, aby ste dostali čo najlepšiu cenu.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny
Zdieľať článok:
Podobné články