Tipy na kontrolu šmyku

Lukáš Ščehovič
24. septembra 2024
113
vw golf, golf v šmyku, šmyk na ceste

Ovládanie šmyku je dôležitou súčasťou bezpečnej jazdy, najmä v nepriaznivých poveternostných podmienkach. V tomto článku sa dozviete, ako správne zvládať vozidlo.

Ako sa hovorí, je lepšie raz vidieť ako tisíc krát počuť. Tak tu vám ponúkame video (ak viete anglicky – môžete si video prepnúť do tituliek), kde presne vysvetľuje pán ako kontrolovať šmyk:

Čo je šmyk?


Šmyk vzniká, keď sú pneumatiky vozidla tlačené za hranicu svojej priľnavosti na danom povrchu a strácajú trakciu. Väčšina ľudí popisuje šmyk ako úplnú stratu kontroly nad riadením, spojenú s vágnym a ľahkým pocitom na volante. Toto je známe ako šmyk predných kolies. Jazda v daždi, na ľade a snehu zvyšuje pravdepodobnosť vzniku šmyku.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Niekedy sa však šmyk môže prejaviť vo forme šmyku zadných kolies, ktorý sa častejšie vyskytuje u vozidiel s pohonom zadných kolies. V tomto prípade zadné kolesá strácajú trakciu. V tejto situácii vodič často cíti, ako zadná časť vozidla „otáča samú seba“.

Tréning na klzkej ploche, v kombinácii s pokročilým kurzom jazdy na ceste, vám môže pomôcť stať sa bezpečnejším vodičom tým, že simuluje šmyk v bezpečnom prostredí.

Teória je dôležitá pri každej činnosti, ale prax a praktické skúsenosti sú v tomto prípade dôležitejšie. Môžete si prečítať nespočetné množstvo článkov, ale pokiaľ to nezažijete na vlastnej koži, tak vás môže šmyk zaskočiť.

Preto odporúčame to natrénovať. Určite nie na ceste v premávke, ale so skúseným jazdcom v bezpečných podmienkach. Existujú na to školy šmyku ako napr. od superdrive.sk.

Prevencia pred šmykom

Najmenej ohrozujete seba a iných účastníkov cestnej premávky bezpečnou jazdou a síce, že zamedzíte vzniku šmyku. Tu je zopár tipov ako zamedziť šmyku:

  1. Spomaľte a buďte si vedomý stavu vozovky. Po snežení sa môže na križovatkách tvoriť ľad v dôsledku brzdenia a zrýchľovania vozidiel.

  2. Predvídajte zákruty, otočky a zmeny pruhu. Riadenie vykonávajte plynulo a presne, pričom ruky majte na volante v pozícii 9 a 3 hodiny.

  3. Na všetky štyri kolesá vozidla nasaďte zimné pneumatiky. Zimné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby poskytovali lepšiu trakciu, keď teplota klesne pod 7 °C.

  4. Nespoliehajte sa na technológie vo vašom vozidle, ako sú ABS brzdy alebo pohon všetkých kolies, aby vás ochránili pred šmykom alebo vás z neho zachránili.

Čo je šmyk predných kolies? – Nedotáčavosť

Šmyk predných kolies nastáva, keď predné kolesá vozidla stratia trakciu. Automobily s pohonom predných kolies trpia týmto problémom viac než automobily s pohonom zadných kolies. Je to spôsobené tým, že predné kolesá poháňajú vozidlo a tak vyžadujú od pneumatík väčšiu priľnavosť ako zadné kolesá.

Šmyk predných kolies obvykle nastáva pri prudkom brzdení, keď sa predné kolesá zablokujú, alebo pri pokuse prejsť zákrutou príliš rýchlo vzhľadom na podmienky na ceste. Šmyk predných kolies je tiež známy ako nedotáčavosť, pretože vozidlo pokračuje v priamom smere, bez ohľadu na to, koľko riadenia na volant aplikujete.

Čo je šmyk zadných kolies? – Pretáčavosť

Šmyk zadných kolies nastáva, keď zadné kolesá stratia trakciu. K tomu dochádza buď pri prudkom brzdení, najmä ak je problém so zadnými brzdami (čo platí pre vozidlá s pohonom predných aj zadných kolies), alebo častejšie pri prejazde zákrutou príliš rýchlo! V tomto ohľade majú vozidlá s pohonom zadných kolies väčšiu tendenciu k pretáčavosti než vozidlá s pohonom predných kolies, pretože zadné kolesá poháňajú vozidlo a tak kladú na pneumatiky väčšie nároky. Keď sa auto pretáča, pôsobí to, ako keby sa snažilo otočiť samo na seba.

Na rozdiel od nedotáčavosti však stále máte možnosť ovládať predné kolesá. Efektívne ovládanie predných kolies v tejto situácii môže rýchlo napraviť pretáčavosť, ale to vyžaduje prax.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Ako vyriešiť šmyk

Šmyk predných kolies Ak narazíte na nedotáčavosť, mali by ste sa pokúsiť držať kolesá v smere šmyku. Pokušenie je riadiť kolesá preč od miesta, kam šmykujete, v panike (a mnohí to bohužiaľ robia), ale v tú chvíľu vám to bude zbytočné, pretože nedôjde k žiadnej trakcii, ktorá by umožnila požadovaný smer – a budete ďalej pokračovať priamo vpred bez ohľadu na to. Tým, že budete riadiť v smere šmyku, odstránite príčinu a umožníte pneumatikám znovu získať trakciu, hoci mimo váš zamýšľaný smer. Potom môžete použiť brzdy na ďalšie zníženie rýchlosti, aby vozidlo mohlo zatáčať. Nie je to jasný prípad, pretože to závisí od povrchu cesty a rýchlosti, akou idete. Často nebudete mať na ceste dostatok priestoru, aby ste mohli bezpečne riadiť vpred v šmyku, čo zdôrazňuje dôležitosť bezpečného a obranného štýlu jazdy – najmä tam, kde hrozí šmyk a obmedzený priestor na jeho korekciu.

Šmyk zadných kolies Ak narazíte na pretáčavosť, musíte riadiť v smere šmyku. Napríklad ak prechádzate kruhový objazd a zadná časť vozidla sa vychýli doľava, musíte opatrne riadiť doľava (v smere šmyku), aby ste neutralizovali tento efekt. Tiež si musíte pamätať, aby ste zložili nohy z pedálov, aby mohlo dôjsť k brzdeniu motorom. Rovnako ako pri riešení šmyku predných kolies, kľúčová je plynulosť, pokoj a včasné rozpoznanie situácie.

Nezabudnite na poistenie auta

Každý automobil jazdiaci po cestných komunikáciách musí mať zo zákona uzavreté povinné zmluvné poistenie. V prípade, že ho nemáte uzavreté, okrem pokuty vám hrozí, že ak dostanete šmyk alebo inak spôsobíte nehodu, všetky spôsobené škody budete musieť uhradiť vy. Cenu PZP poistenia si môžete vypočítať v našej online PZP kalkulačke počas pár minút.

Ak máte auto staršie ako 5 rokov, určite odporúčame uzavrieť aj havarijné poistenie, ktoré kryje škody na vašom vozidle.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online


Ovládanie šmyku je kľúčovou súčasťou bezpečnej jazdy, najmä v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Aj keď teoretické znalosti pomáhajú pochopiť mechanizmy šmyku, praktické skúsenosti sú nevyhnutné na získanie istoty pri zvládaní krízových situácií. Odporúčame preto absolvovať kurzy šmyku, ktoré vám poskytnú potrebné zručnosti na zvládanie šmykov a minimalizujú riziko nehody.

Nezabúdajte tiež, že prevencia je vždy lepšia než riešenie následkov. Okrem správneho vybavenia vozidla a bezpečnej jazdy môže byť poistné krytie veľmi dôležité. Dobré poistenie vám môže ušetriť starosti a finančné výdavky v prípade nečakanej udalosti. Porovnajte ponuky poisťovní a zistite, ktoré poistenie najlepšie pokrýva riziká spojené so zimnou jazdou a šmykom, aby ste boli krytí v prípade akéhokoľvek problému. Bezpečná jazda a kvalitné poistenie idú ruka v ruke.

Zdieľať článok:
Podobné články