Technická kontrola vozidla

Lukáš Ščehovič
27. augusta 2024
87
Technická kontrola auta, stk, emisná kontrola vozidla

Technická kontrola

Technická kontrola vozidla je povinný proces, ktorý zabezpečuje, že vozidlo spĺňa všetky bezpečnostné a technické normy. Jej cieľom je zabezpečiť bezpečnosť na cestách a znížiť riziko nehôd spôsobených technickými poruchami. V rámci technickej kontroly sa kontroluje široké spektrum súčastí vozidla vrátane bŕzd, riadenia, svetiel, podvozku, pneumatiky a ďalších kritických systémov.

Technická kontrola je povinná pre všetky vozidlá a musí sa vykonávať pravidelne, aby sa zabezpečilo, že vozidlo je v prevádzkyschopnom stave. Nesplnenie tejto povinnosti môže viesť k právnym sankciám, vrátane pokút.

Emisná kontrola

Emisná kontrola je súčasťou technickej kontroly, ktorá sa špecificky zameriava na emisie vozidla. Jej cieľom je zabezpečiť, aby vozidlo nespôsobovalo nadmerné znečistenie ovzdušia. Kontrolujú sa hodnoty emisií výfukových plynov a ich súlad s normami. V prípade, že vozidlo neprejde emisnou kontrolou, musí byť opravené a znovu prekontrolované.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Kedy je potrebné ísť s autom na STK?

S novým vozidlom musíte absolvovať technickú kontrolu do štyroch rokov od prvého prihlásenia. Neskôr sa tento interval skracuje na dva roky, čo platí aj pre kúpené ojazdené autá. Odporúčame sa na kontrolu objednať telefonicky alebo iným spôsobom aj niekoľko týždňov vopred, keďže čakacie doby môžu byť niekedy dlhšie.

Nezabúdajte sledovať dátum vašej ďalšej kontroly. Ministerstvo dopravy a výstavby má automatický systém, ktorý identifikuje vozidlá s neplatnou STK. Ak kontrolu zmeškáte, hrozí vám pokuta až do výšky 330 eur.

Overenie STK

Overenie platnosti STK

Overenie platnosti STK je dôležitým krokom pre všetkých vodičov. Platnosť STK sa dá overiť online, čím sa vodiči môžu uistiť, že ich vozidlo je v súlade s právnymi požiadavkami. 

Overenie STK Ministerstvo dopravy

Overenie STK je možné vykonať cez online platformy, ktoré poskytujú údaje priamo z databáz ministerstva dopravy. Je dôležité pravidelne kontrolovať platnosť STK, aby sa predišlo možným sankciám.

Kontrola STK online

Online kontrola STK umožňuje vodičom rýchlo a jednoducho zistiť, kedy musia podstúpiť ďalšiu kontrolu. Táto služba je užitočná pre tých, ktorí si chcú byť istí, že ich vozidlo má platnú STK a emisnú kontrolu.

overenie STK online

Cena STK

Cena STK môže variovať v závislosti od typu vozidla a miesta, kde sa kontrola vykonáva. Cena sa môže líšiť aj podľa poskytovaných služieb, ako sú emisné kontroly alebo ďalšie špecifické testy. Vodiči by mali pred vykonaním kontroly overiť aktuálne ceny v miestnej stanici technickej kontroly.

Približné ceny STK pre osobné vozidla:

Technická kontrola: 40 – 50 €

Emisná kontrola: 40 – 50 €

Opakovaná kontrola: 15 – 25 €

Čo sa na STK kontroluje

Pri technickej kontrole sa kontrolujú všetky hlavné systémy a súčasti vozidla. Medzi kontrolované položky patria:

  • Brzdy
  • Svetlá
  • Riadenie
  • Podvozok
  • Pneumatiky
  • Emisné systémy
  • Výfukový systém
  • Karoséria

Tieto kontroly zabezpečujú, že vozidlo je bezpečné pre prevádzku na cestách.

Kontrola vozidla pred STK

Pred návštevou STK je dobré pripraviť vozidlo. Vodiči by mali skontrolovať základné veci, ako sú stav pneumatík, funkčnosť svetiel a stav bŕzd. Tiež je dôležité mať vo vozidle povinnú výbavu, ako je výstražný trojuholník a lekárnička. Tieto jednoduché kontroly môžu pomôcť predísť zlyhaniu na STK.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Povinné zmluvné poistenie

Pri technickej kontrole musíte mať doklad o platnom povinnom poistení – zelenú kartu, Overiť si platnosť Vášho PZP môžete aj online.

Povinné zmluvné poistenie si môžete uzavrieť rýchlo a jednoducho online v našej online PZP kalkulačke alebo sa môžete obrátiť na našich poistných špecialistov na odbornom call centre +421 950 105 037

Pokuta za neplatnú STK 

Ak nestihnete vykonať pravidelnú technickú kontrolu (TK), štát vám uloží pokutu vo výške 165 €. V prípade, že ste zabudli aj na emisnú kontrolu (EK), pokuta bude 330 €. Tieto pokuty sú teraz zasielané automaticky. Systém jednoducho identifikuje vozidlá, ktoré neprešli cez STK, a automaticky posiela pokutu majiteľovi. Ak vodič dostane pokutu a uhradí 110 € za neplatnú STK do 15 dní (plus vykoná TK a EK), nemusí doplácať zvyšných 220 €. Pokuta sa v tomto prípade považuje za plne uhradenú.

V prípade, že technickú a emisnú kontrolu nevykoná majiteľ vozidla v stanovenom čase a nezaplatí  za emisnú kontrolu (EK) a  za technickú kontrolu (TK), zaplatí plnú sumu  pokuty 330 €. Je dôležité si tieto termíny sledovať, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam a finančným pokutám. Pokutu je možné uložiť najneskôr do dvoch rokov od okamihu, keď sa príslušný správny orgán dozvie o porušení povinnosti, pričom absolútna lehota na uloženie pokuty je päť rokov od dátumu samotného porušenia povinnosti.

Pokutu Vám môže uložiť aj policajt, ak Vás zastaví a vy mu nepreukážete, že máte platnú technickú a emisnú kontrolu.

Zdroj: mindop.sk

Pokuta za STK – tolerancia

Na Slovensku neexistuje tolerančné obdobie pre neplatnú technickú a emisnú kontrolu. Hneď po prekročení lehoty vám štát alebo policajt pri cestnej kontrole môže uložiť pokutu. Výnimka bola iba počas pandémie Covid 19.

Zdroj: mindop.sk

Auto neprešlo opakovanou STK?

Ak auto neprejde opakovanou STK, musí byť opravené a opätovne prekontrolované. Ak ani po opravách vozidlo neprejde kontrolou, môže byť vyradené z evidencie alebo môžu byť nariadené ďalšie opatrenia. Vodiči by mali dôkladne pripraviť vozidlo na každú kontrolu, aby sa predišlo problémom.

Čo znamenajú skratky TK, EK a STK?

Majitelia vozidiel často používajú skratky TK, EK a STK, avšak nie každý pozná ich presný význam a používa ich správne.

  • TK: Technická kontrola vozidla je povinná skúška, ktorá overuje funkčnosť všetkých technických súčastí nevyhnutných na správnu prevádzku vozidla.
  • EK: Emisná kontrola preveruje, či automobil nevypúšťa do ovzdušia viac škodlivín, než je povolené podľa jeho homologizácie.
  • STK: Stanica technickej kontroly je miesto, kde sa vykonávajú technické a emisné kontroly. V bežnej reči sa však často používa ako všeobecný pojem pre obe tieto kontroly.

Na Slovensku nie je povinnosť nahlasovať absolvovanie pravidelnej technickej a emisnej kontroly.

Platnosť STK po novom

  1. V parlamente sa momentálne rokuje, o predĺžení lehoty pravidelnej technickej kontroly pre staršie osobné automobily z 2 rokov na 3 roky a u nových áut by sa predĺži lehota prvej technickej kontroly zo 4 rokov na 5 rokov. Ale ešte to je iba návrh v parlamente a v súčasnosti auta musia ísť na technickú kontrolu po starom.

  1. Ministerstvo dopravy pripravilo návrh vyhlášky 81/2024 Z. z., Tento návrh má za cieľ zmeniť frekvenciu pravidelných technických kontrol pre motocykle, trojkolky a štvorkolky prihlásené pred viac ako štyrmi rokmi z každých dvoch rokov na každé štyri roky. Táto zmena nadobudla účinnosť od 1. júla tohto roka, pričom technická kontrola vykonaná do 30. júna 2024 by zostala v platnosti do uplynutia lehoty určenej pri jej vykonaní. V súčasnosti musia majitelia týchto vozidiel absolvovať prvú technickú kontrolu po štyroch rokoch a následne každé dva roky, no po novom by mala stačiť kontrola každé štyri roky Je dôležité si uvedomiť, že technické kontroly vykonané do konca júna zostávajú platné len dva roky, nie štyri, ako to bude platiť podľa nových pravidiel.

Tento článok poskytuje prehľad o technických a emisných kontrolách vozidiel, vrátane ich dôležitosti, procesov a právnych aspektov. Dôležitým aspektom je aj online overenie STK (technickej a emisnej kontroly), ktoré zabezpečuje aktuálnosť informácií a umožňuje vodičom rýchlo reagovať na prípadné nedostatky.

Zdroj informácií k článku: mindop.sk

**článok ma iba informatívny charakter od vydania článku sa mohli pravidla technickej a emisnej kontroly zmeniť

Zdieľať článok:
Podobné články