Prasknuté čelné sklo na aute

Lukáš Ščehovič
12. júla 2024
332
prasknuté čelne sklo na aute, prasklina na čelnom skle, pzp pripoistenie čelného skla

Prasknuté čelné sklo: Môžem jazdiť?

Prasknuté čelné sklo na aute je nielen estetický problém, ale môže tiež ovplyvniť bezpečnosť jazdy. Otázka, či môžete jazdiť s prasknutým čelným sklom, závisí od veľkosti a umiestnenia praskliny. Malé praskliny mimo zorného poľa vodiča môžu byť menej nebezpečné, avšak väčšie praskliny alebo tie, ktoré sú priamo v zornom poli, môžu narušiť vašu viditeľnosť a oslabiť štrukturálnu integritu skla.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Čo robiť, ak vznikne prasklina na čelnom skle?

Ak na vašom čelnom skle vznikne prasklina, mali by ste ihneď podniknúť kroky na minimalizovanie škody. Zastavte a skontrolujte veľkosť a umiestnenie praskliny. Ak je to možné, zakryte prasklinu nálepkou alebo iným dočasným riešením a čo najskôr sa obráťte na profesionálny servis, aby ste zabezpečili opravu alebo výmenu čelného skla

Prasknuté čelné sklo a STK

Technická kontrola (STK) je prísna na stav čelného skla. Praskliny alebo poškodenia môžu byť dôvodom na neprejdenie kontroly. Ak máte prasknuté čelné sklo, je vysoko pravdepodobné, že vaše auto neprejde STK, čo znamená, že budete musieť opraviť alebo vymeniť sklo, aby ste mohli pokračovať v legálnej jazde. Ak ste si dali opraviť čelné sklo v odbornom servise tak si uchovajte certifikát o oprave čelného skla, ktorý na technickej kontrole ukážete.

Nálepka na prasknuté čelné sklo

Na trhu sú dostupné špeciálne nálepky určené na dočasné riešenie prasklín na čelnom skle. Tieto nálepky zabraňujú ďalšiemu šíreniu prasklín a môžu dočasne zabezpečiť sklo, kým sa dostanete do servisu. Hoci sú užitočné, nemali by byť považované za trvalé riešenie

Prasknuté čelné sklo: Oprava

Oprava prasknutého čelného skla môže byť často rýchlejšia a lacnejšia než jeho výmena. Existujú profesionálne servisy, ktoré sa špecializujú na opravy prasklín pomocou špeciálnych živicových technológií. Tento proces môže trvať len niekoľko desiatok minút a výsledok je často neviditeľný, pričom obnoví štrukturálnu integritu skla.

Kedy je už potrebná výmena čelného skla?

Vozidlo sa považuje za technicky nespôsobilé na cestnú premávku, ak je predné sklo poškodené v oblasti dosahu stieračov. Oprava je možná len vtedy, ak poškodenie nepresahuje dva a pol centimetra, čo je približne veľkosť 2 € mince, a nenachádza sa v zornom poli vodiča. Cena takejto opravy sa pohybuje okolo 20 – 30 eur, pričom ceny sa môžu líšiť v jednotlivých servisoch.

Ak je poškodenie väčšie, jedinou možnosťou je výmena čelného skla. V prípade, že máte vyhrievané sklo alebo dažďový senzor, bude pravdepodobne potrebné vymeniť aj tieto komponenty. Náklady na výmenu čelného skla sa môžu pohybovať v stovkách eur, najmä ak si zvolíte kvalitnejší produkt.

Prasknuté čelné sklo pokuta

Jazda s prasknutým čelným sklom môže viesť k pokute. Policajti majú právomoc udeliť pokutu, ak zistia, že prasklina ohrozuje bezpečnosť premávky. Výška pokuty môže závisieť od závažnosti praskliny a konkrétnych právnych predpisov v danej krajine. Preto je vždy lepšie riešiť prasknuté sklo čo najskôr. Ak je prasklina veľká a nachádza sa v zornom poli vodiča, policajti môžu odobrať technický preukaz a obmedziť vozidlo v ďalšej jazde.

Rozbité čelné sklo z PZP

Povinné zmluvné poistenie (PZP) často kryje škody spôsobené na vozidlách iných účastníkov cestnej premávky. Ak vám niekto iný spôsobil prasknutie čelného skla, mali by ste túto škodu nahlásiť poisťovni vinníka. Splniť podmienky na preplatenie prasknutého čelného skla cez PZP je veľmi náročné, najmä ak je škoda spôsobená kamienkom. Ako vodič takmer nikdy nedokážete určiť, od ktorého vozidla sa kamienok odrazil. Aby bola škoda preplatená z PZP vinníka, je potrebné preukázať jeho zodpovednosť za škodu. Pomôcť vám môže napríklad videozáznam z autokamery.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Pripoistenie čelné skla k PZP

Mnohé poisťovne ponúkajú pripoistenie čelného skla k povinnému zmluvnému poisteniu. Toto pripoistenie môže pokryť náklady na opravu alebo výmenu prasknutého čelného skla, a to aj v prípade, že ste sami vinníkom poškodenia alebo neviete to vinníkovi dokázať.

Koľko stojí pripoistenie čelného skla?

Cena takéhoto pripoistenia je zvyčajne nízka a môže vám ušetriť značné výdavky v budúcnosti. Kým výmena čelného skla vás vyjde niekoľko stoviek eur, pripoistenie vás bude stáť pár desiatok eur ročne v závislosti od typu auta. Vypočítať si cenu PZP s pripoistením čelného skla môžete v našej online PZP kalkulačke. Nezabudnite si pri vybratej ponuke zaškrtnúť pripoistenie čelného skla.

Havarijné poistenie a čelné sklo

Havarijné poistenie väčšinou kryje aj čelné sklo. Ak chcete mať istotu, že vám poisťovňa preplatí prasknuté čelné sklo, uzatvorte havarijné poistenie alebo si dokúpte doplnkové poistenie Čelné sklo k PZP . V prípade prasknutého skla nahlásite poistnú udalosť, zdokumentujete ju a doložíte poisťovni faktúru. Výhodou je, že nemusíte poznať vinníka ani ho žiadať, aby priznal svoju vinu. Cenu havarijného poistenia si môžete vypočítať v našej online kalkulačke.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

Prasknuté čelné sklo a poistenie: Na čo si dať pozor?

Pri riešení prasknutého čelného skla je dôležité vedieť, ako vám môže pomôcť vaše poistenie. Tu je niekoľko bodov, na ktoré by ste si mali dať pozor:

Overte si podmienky poistky: Nie všetky poistenia pokrývajú škody na čelnom skle. Skontrolujte podmienky vašej poistky a zistite, či máte zahrnuté aj pripoistenie na čelné sklo.

Kontaktujte poisťovňu: V prípade praskliny na čelnom skle kontaktujte svoju poisťovňu čo najskôr. Niektoré poisťovne vyžadujú, aby ste škodu nahlásili v určitej lehote po jej vzniku.

Doloženie dôkazov: Väčšina poisťovní bude vyžadovať fotografické dôkazy o praskline a môže si vyžiadať aj vyplnenie formulára o škode. Uistite sa, že máte všetky potrebné dokumenty a fotografie.

Výber servisu: Niektoré poisťovne majú zmluvné servisy, v ktorých musíte nechať opraviť alebo vymeniť čelné sklo. Overte si, či máte slobodu výberu servisu, alebo musíte ísť do konkrétneho zariadenia.

Prasknuté čelné sklo: Prevenčné opatrenia

Prevencia je vždy lepšia než riešenie následkov. Tu je niekoľko tipov, ako predchádzať prasknutiam na čelnom skle:

Bezpečná vzdialenosť: Udržiavajte bezpečnú vzdialenosť od vozidiel pred vami, najmä na diaľniciach, aby ste minimalizovali riziko, že kamienky a iné predmety odletia na vaše čelné sklo.

Pravidelná kontrola: Pravidelne kontrolujte svoje čelné sklo na praskliny alebo iné poškodenia. Malé praskliny sa môžu ľahko rozšíriť, ak nie sú včas opravené.

Opatrná jazda v zimných podmienkach: V zime buďte opatrní pri používaní horúcej vody alebo vyhrievania na odmrazovanie čelného skla. Rýchle zmeny teploty môžu spôsobiť praskliny.

Kvalitné stierače: Používajte kvalitné stierače a pravidelne ich meníte, aby ste predišli poškriabaniu alebo prasknutiu skla.

Prasknuté čelné sklo: Čo sa môže stať, ak problém ignorujete?

Ignorovanie prasknutého čelného skla môže mať vážne dôsledky. Tu je niekoľko rizík, s ktorými sa môžete stretnúť:

Zhoršenie viditeľnosti: Praskliny môžu zhoršiť vašu viditeľnosť, čo zvyšuje riziko nehody.

Pokuta: Ako sme už spomínali, jazda s prasknutým čelným sklom môže viesť k pokute.

Znížená bezpečnosť: Čelné sklo je dôležitou súčasťou štruktúrnej integrity vozidla. Poškodené sklo môže oslabiť celkovú pevnosť karosérie, čo môže byť kritické v prípade nehody.

Vyššie náklady na opravu: Malá prasklina sa môže rýchlo rozšíriť, čo znamená, že budete musieť vymeniť celé čelné sklo, namiesto jeho jednoduchej opravy.

Prasknuté čelné sklo je problém, ktorý by ste nemali ignorovať. Či už ide o opravu alebo výmenu, vždy je lepšie konať rýchlo a vyhnúť sa tak potenciálnym rizikám a vyšším nákladom v budúcnosti. Zabezpečte si, že vaše poistenie pokrýva škody na čelnom skle a pravidelne kontrolujte stav vášho vozidla, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam.

U nás v Respect direct Vám radi pomôžeme s poistením online alebo naši poistný špecialisti na Call Centre +421 950 105 037.

Zdieľať článok:
Podobné články