Povinné doklady v aute

Lukáš Ščehovič
5. augusta 2024
114
Povinné doklady v aute, Vodičsky preukaz, technický preukaz, BMW x5

Aké povinné doklady treba mať v aute pri cestnej kontrole 2024

Pri cestnej kontrole je vodič povinný predložiť určité doklady, aby preukázal svoju oprávnenosť na vedenie vozidla a zabezpečil, že vozidlo je spôsobilé na prevádzku. Tieto doklady sú stanovené zákonom a ich absencia môže viesť k pokutám. V nasledujúcom článku si priblížime, ktoré doklady musíte mať v aute a na čo slúžia.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Na území Slovenskej republiky sú na vedenie a prevádzku vozidla potrebné tieto doklady:

  • vodičský preukaz,
  • osvedčenie o evidencii vozidla, technické osvedčenie alebo evidenčný doklad vydaný v zahraničí,
  • potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
  • doklad o vykonaní technickej kontroly, ak je vozidlo tejto kontrole podrobené,
  • doklad o vykonaní emisnej kontroly, ak je vozidlo tejto kontrole podrobené,
  • doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti, ak je vodič povinný ich mať,
  • povolenie na zvláštne užívanie pozemných komunikácií, ak sú využívané inak než obvykle,
  • iné doklady stanovené osobitnými predpismi (napríklad zákon č. 56/2012 Z.z. o cestnej preprave, § 12 zákona č. 280/2006 Z.z. o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku niektorých vodičov).

Doklady o absolvovaní technickej a emisnej kontroly:

Potvrdenie o technickej kontrole

Technická kontrola je povinná pre všetky vozidlá staršie ako štyri roky. Doklad o technickej kontrole potvrdzuje, že vozidlo je v dobrom technickom stave a je bezpečné na cestnú premávku. Nové autá musia absolvovať technickú kontrolu prvýkrát po štyroch rokoch od prvej registrácie, potom každé dva roky.

Potvrdenie o emisnej kontrole

Emisná kontrola hodnotí, či vozidlo spĺňa emisné limity motora. Potvrdenie o emisnej kontrole je dokladom, že vozidlo neprodukuje vyššie množstvo emisií, ako je povolené. Rovnako ako pri technickej kontrole, emisnú kontrolu musíte absolvovať po štyroch rokoch od prvej registrácie vozidla a následne každé dva roky.

Doklad o PZP – povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (zelená karta)

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je zákonom vyžadované pre každé vozidlo. Doklad o uzatvorení PZP, známy ako zelená karta, musíte mať vždy pri sebe. Zelená karta preukazuje, že vaše vozidlo je poistené proti škodám spôsobeným tretím osobám. Tento doklad je potrebný nielen na Slovensku, ale aj pri cestovaní do zahraničia. PZP môžete uzavrieť rýchlo a jednoducho pomocou našej online kalkulačky PZP poistenia od Respect direct.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Osvedčenie o evidencii – technický preukaz

Technický preukaz vozidla je rozdelený do dvoch častí. Prvá časť, malá plastová kartička, musí byť vždy vo vozidle. Druhá časť, dokument vo formáte A4, by mala byť uschovaná doma. Technický preukaz obsahuje dôležité údaje o vozidle, ako sú značka, kategória, hmotnosť a ďalšie technické špecifikácie, a tiež údaje o vlastníkovi vozidla.

Doklad totožnosti – občiansky preukaz alebo pas

Pri cestnej kontrole musíte preukázať svoju totožnosť. Na tento účel slúži občiansky preukaz, pas alebo iný doklad, ktorý potvrdzuje vašu identitu. Policajt má právo požadovať preukázanie totožnosti v rámci plnenia svojich úloh.

Vodičský preukaz

Vodičský preukaz je základným dokladom, ktorý preukazuje, že ste oprávnený viesť motorové vozidlo. Vždy ho majte pri sebe, keď šoférujete. Bez vodičského preukazu nesmiete viesť žiadne motorové vozidlo a jeho absencia pri kontrole vedie k vysokým pokutám a prípadne aj k zákazu činnosti.

Iné doklady

Podľa potreby môžu medzi povinné doklady patriť aj ďalšie potvrdenia, ako napríklad povolenie na zvláštne užívanie pozemných komunikácií. Tieto doklady sú potrebné, ak využívate komunikácie iným než bežným spôsobom. Ak ste vodičom z povolania alebo máte viac ako 65 rokov, budete potrebovať aj doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti.

Formulár o dopravnej nehode

V prípade dopravnej nehody je veľmi užitočné mať pri sebe formulár Európskeho záznamu o dopravnej nehode. Tento formulár vám pomôže správne zaznamenať všetky dôležité informácie o nehode, ktoré sú potrebné pre poisťovňu. Aj keď nie je povinný, jeho prítomnosť v aute môže výrazne uľahčiť riešenie nehody.

Aké pokuty hrozia v prípade, že vodič dané doklady nemá

Pozor, zábudlivosť vás môže vyjsť draho, pretože pokuty za chýbajúce doklady môžu byť pomerne vysoké, a to od 30 až do 100 eur. V prípade neplatnej  technickej a emisnej kontrole vám môže byť udelená pokuta až do výšky 165 eur, ak sú neplatné obe tak až do 330€.

Zdroj článku: minv.sk

**Článok ma iba informatívny charakter, výška pokút a zoznam dokladov sa od vydania článku mohli zmeniť.

Zdieľať článok:
Podobné články