Poistenie chaty

Lukáš Ščehovič
26. júla 2024
100
poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

Vlastníte rekreačnú chatu alebo záhradnú chatku, kde si chodíte oddýchnuť sami alebo s rodinou od mestského zhonu? Nezabudnite si ju poistiť! Vaša chata čelí rôznym rizikám, keď v nej práve nie ste, napríklad zlodejom a vandalizmu. Keď chatu užívate a kúrite v krbe, môže vzniknúť riziko požiaru. Ak sa chata nachádza v blízkosti väčšieho potoka alebo rieky, hrozí riziko záplav. Aby ste predišli vysokým finančným stratám, uzavrite poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Toto poistenie vám zaručí ochranu vášho majetku a zabezpečí vám pokojný oddych bez starostí.

Najvýhodnejšie poistenie nehnuteľnosti a domácnosti online

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti
Výpočet ceny

Poistenie chaty cena

Cena poistenia chaty sa odvíja od viacerých faktorov. Hlavnými kritériami sú celková hodnota nehnuteľnosti, úroveň jej vybavenia, podlahová plocha a počet poschodí. Ďalším dôležitým faktorom je lokalita, v ktorej sa chata nachádza. Poisťovne tiež zaujíma, či ide o murovanú chatu alebo drevostavbu a či sa chata nachádza v povodňovej zóne. V rizikovejších oblastiach je poistenie komplikovanejšie a v niektorých prípadoch ani nie je možné nehnuteľnosť proti povodni poistiť. Cenu poistenia Vašej chaty si môžete vypočítať v našej online kalkulačke.

Na akú hodnotu chatu poistiť?

Pri stanovení hodnoty, na ktorú chatu poistiť, je dôležité zohľadniť náklady na postavenie porovnateľného objektu a zakúpenie rovnakého zariadenia v prípade totálnej škody. Optimálne poistenie by malo pokrývať reálne náklady na obnovu nehnuteľnosti a jej vybavenia. Automatická indexácia, ktorú niektoré poisťovne ponúkajú, môže zabezpečiť, že poistná suma bude každý rok upravovaná na základe aktuálnych štatistických údajov, čím sa zohľadní nárast cien materiálov a opráv a tým sa vyhnete riziku podpoistenia nehnuteľnosti.

Poistenie chaty online

Uzavrieť poistenie chaty online je dnes jednoduché a rýchle. V našej online kalkulačke môžete chatu poistiť rýchlo a jednoducho do pár minút. V kalkulačke do online formulára zadáte zopár údajov a získate ponuku na mieru. Online uzavretie poistenia má výhodu v tom, že si môžete pohodlne porovnať rôzne ponuky a vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. V prípade otázok sa môžete obrátiť na našich poistných špecialistov na call centre +421 950 105 037 , ktorý Vám veľmi ochotne poradia.

Poistenie rekreačnej chaty

Poistenie rekreačnej chaty by malo zohľadňovať všetky riziká, ktorým čelí. Tieto riziká môžu zahŕňať nielen živly, ale aj krádež a vandalizmus. Je tiež dôležité, aby poistenie pokrývalo aj vedľajšie stavby na pozemku, ako sú altánok, bazén, dielňa, garáž a iné hospodárske stavby.

Poistenie záhradnej chatky

Pri poistení záhradnej chatky by ste mali zvážiť, aké riziká sú pre vás najrelevantnejšie. Ak máte chatku v blízkosti lesa, je dobré poistiť riziko pádu stromov alebo škody spôsobené zvieratami. Samozrejmosťou by malo byť poistenie proti krádeži a vandalizmu.

Najlepšie poistenie domácnosti

Ako vybrať poistenie domácnosti chaty

Pri chate je dobré okrem poistenia nehnuteľnosti uzavrieť aj poistenie domácnosti, ktoré by malo zohľadňovať hodnotu jej vnútorného vybavenia. Dôležité je tiež, aby poistenie pokrývalo škody spôsobené živelnými udalosťami, krádežou a vandalizmom. Bezplatné asistenčné služby, ktoré mnohé poisťovne ponúkajú, môžu byť veľkou výhodou v prípade nepredvídateľných udalostí.

Atmosferické zrážky poistenie

Poistenie proti škodám spôsobeným atmosferickými zrážkami zahŕňa krytie škôd spôsobených dažďom, snehom, ľadom a inými prírodnými živlami. Takéto poistenie je dôležité najmä pre chaty, ktoré nie sú trvale obývané, pretože škody spôsobené zrážkami môžu zostať neodhalené dlhšiu dobu a spôsobiť vážne následky.

Najvýhodnejšie poistenie nehnuteľnosti a domácnosti online

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti
Výpočet ceny

Pozor na nedostatočné poistenie chaty

Nedostatočné poistenie chaty môže mať za následok, že poistné plnenie nebude stačiť na pokrytie nákladov na opravu alebo obnovu nehnuteľnosti. Ak ste poistnú zmluvu uzavreli pred viac ako tromi rokmi, odporúča sa skontrolovať aktuálnu hodnotu vášho majetku a aktualizovať poistnú zmluvu. Ohľadom otázok sa môžete obrátiť na našich poistných špecialistov na call centre +421 950 105 037 alebo si ponuku vypočítať v našej online kalkulačke. Automatická indexácia poistných súm môže pomôcť udržať poistenie v súlade s rastúcimi cenami.

Čo ak chatu niekto vykradne?

V prípade vykradnutia chaty je dôležité zachovať chladnú hlavu a okamžite kontaktovať políciu. Následne by ste mali zdokumentovať všetky škody a nahlásiť poistnú udalosť poisťovni. Aby ste minimalizovali riziko, je vhodné mať kvalitné bezpečnostné zámky na dverách, mreže na oknách a prípadne aj alarm a kamerový systém.

Zahŕňa poistenie nehnuteľnosti aj bazén?

Áno, mnohé ponuky poistenia chaty zahŕňajú aj krytie škôd na zabudovanom bazéne na záhrade. Okrem toho poistenie často pokrýva aj škody na vedľajších stavbách, ako sú altánok a garáž, ktoré sú zahrnuté v poistení spolu s hlavnou nehnuteľnosťou. V prípade ak bazén nie je zabudovaný do zeme tak je potrebné mať uzatvorené aj poistenie domácnosti.

Sú poistené aj veci na záhrade?

V prípade, že máte uzatvorené aj poistenie domácnosti, sú v ňom zahrnuté aj veci nachádzajúce sa na oplotenom pozemku patriacom k poistenej nehnuteľnosti, ako napríklad trampolína, gril, záhradný nábytok a ďalšie. Podrobnosti ohľadom poistenia vecí na záhrade a limitov krytia si treba overiť v poistných podmienkach poistnej zmluvy.

Čistenie komína kominárom

Pohľad do krbu, v ktorom praská horiace drevo, vytvára neopakovateľnú romantickú atmosféru a upokojuje dušu. Avšak, ak v chate alebo dome kúrite drevom alebo uhlím, nezabudnite na každoročné čistenie komína. Tento úkon by mal vykonávať odborný kominár, a doklad o čistení si vždy bezpečne uchovajte. V prípade požiaru vám totiž poisťovňa môže krátiť poistné plnenie alebo ho úplne zamietnuť, ak nemáte doklad o pravidelnej údržbe komína. Dbajte na svoju bezpečnosť a pokoj v duši tým, že budete dodržiavať tieto dôležité opatrenia. Takto si môžete naďalej užívať teplo a pohodlie vášho krbu bez obáv.

Poistenie chaty je nevyhnutné pre ochranu vašej rekreačnej nehnuteľnosti pred rôznymi rizikami. Dôležité je zvoliť si poistenie, ktoré pokrýva všetky potenciálne hrozby a pravidelne aktualizovať poistnú zmluvu, aby zodpovedala aktuálnej hodnote vášho majetku. Poistenie môžete uzavrieť online a vybrať si z rôznych balíkov, ktoré ponúkajú rozličné úrovne krytia podľa vašich potrieb. Nezabúdajte ani na zabezpečenie nehnuteľnosti proti krádeži a vandalizmu, aby ste minimalizovali riziko a mohli si užívať oddych bez starostí.

Zdieľať článok:
Podobné články