Overenie platnosti PZP

Lukáš Ščehovič
16. júla 2024
407
ako správne overiť pzp vozidla pomocou špz

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je pre každého majiteľa motorového vozidla nevyhnutnosťou, ktorá je daná zákonom. PZP kryje škody spôsobené na majetku alebo zdraví tretích osôb pri dopravnej nehode. Neplatné poistenie môže mať za následok nielen vysoké pokuty, ale aj nutnosť hradiť škody z vlastného vrecka. Preto je dôležité pravidelne si overovať platnosť PZP vozidla. V tomto článku vám ukážeme, ako môžete rýchlo a jednoducho overiť platnosť PZP podľa ŠPZ a VIN čísla, a to aj zdarma.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

PZP overenie

Najjednoduchším spôsobom, ako vykonať PZP overenie, je využitie internetu. Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP) ponúka možnosť online overenia platnosti PZP zdarma. Na stránke SKP stačí zadať evidenčné číslo vozidla (ŠPZ) a dátum, ku ktorému chcete platnosť poistenia overiť. Táto služba je prístupná pre každého a umožňuje rýchlo zistiť, či je vozidlo poistené a v ktorej poisťovni je poistenie uzatvorené.

Overenie PZP SKP

Overenie PZP podľa ŠPZ

Overenie platnosti PZP podľa ŠPZ je najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či vaše alebo cudzie vozidlo má platné poistenie. Tento spôsob je užitočný najmä v prípade, že sa stanete účastníkom dopravnej nehody a potrebujete zistiť, či vinník má platné PZP. Stačí navštíviť stránku SKP a zadať ŠPZ vozidla. Výsledkom bude informácia o platnosti poistenia, číslo poistnej zmluvy a názov poisťovne, v ktorej je vozidlo poistené. Tento spôsob overenia je nielen rýchly, ale aj zdarma, čo z neho robí ideálnu voľbu pre každodenné potreby.

Overenie PZP podľa VIN čísla

Okrem overenia podľa ŠPZ je možné overiť PZP aj pomocou VIN čísla vozidla. VIN číslo je unikátny 17-miestny kód, ktorý jednoznačne identifikuje vozidlo. Nájdete ho na viacerých miestach v aute, napríklad na motore, pod podlahou spolujazdca alebo na čelnom skle. Aj keď je tento spôsob overenia menej bežný, môže byť užitočný v prípadoch, keď nie je možné použiť ŠPZ. Treba však poznamenať, že overenie PZP podľa VIN čísla je často dostupné len na platených portáloch.

Povinné zmluvné poistenie overenie

Overenie platnosti PZP je dôležité nielen pre vlastníkov vozidiel, ale aj pre tých, ktorí plánujú kúpiť ojazdené vozidlo. Pri kúpe vozidla od iného majiteľa je nutné uzavrieť nové PZP, pretože poistenie nie je prenosné medzi vlastníkmi. Ak máte pochybnosti o platnosti svojho PZP, vždy môžete využiť služby online overenia na stránke SKP, aby ste sa uistili, že vaše vozidlo má platné poistenie.

Overenie PZP zdarma je služba, ktorá vám ušetrí čas a peniaze. Stačí zadať ŠPZ vášho vozidla na stránke SKP a okamžite získate informácie o platnosti poistenia. Toto overenie je neoceniteľné najmä v situáciách, keď ste účastníkom dopravnej nehody a potrebujete rýchlo zistiť, či vinník má platné poistenie.

Čo robiť, ak nemáte platnú zmluvu?

Ak zistíte pomocou aplikácie pre overenie PZP, že vaše poistenie nie je platné, je dôležité okamžite zistiť príčinu a napraviť situáciu. Možno došlo k chybe v evidencii, preto čo najskôr kontaktujte svoju poisťovňu a overte si všetky údaje. Ak ste zabudli zaplatiť splátku poistenia alebo poistenie vôbec nemáte uzatvorené, musíte čo najrýchlejšie uzatvoriť novú zmluvu, aby ste predišli možným sankciám.

Najrýchlejší spôsob, ako to vyriešiť, je opäť cez internet. PZP online kalkulačka vám umožní porovnať ponuky PZP od všetkých poisťovní na jednom mieste. Vyberiete si najvýhodnejšiu možnosť, uzatvoríte zmluvu a zaplatíte ju priamo na účet vybranej poisťovne.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Porovnajte si ponuky PZP

Porovnajte si ponuky PZP rýchlo a jednoducho. Pomocou našej online kalkulačky si behom pár minút porovnáte ponuky PZP od všetkých poisťovní, vyberiete si tú najvýhodnejšiu a za ušetrené peniaze si môžete kúpiť niečo, čo vám spraví radosť

Overenie platnosti PZP je nevyhnutné pre každého majiteľa motorového vozidla. Nezáleží na tom, či si overujete svoje poistenie alebo poistenie cudzieho vozidla po nehode, vždy je dôležité mať aktuálne informácie. Využitím online služieb, ako je SKP overenie PZP, môžete rýchlo a jednoducho zistiť platnosť PZP podľa ŠPZ alebo VIN čísla. Nezabúdajte, že platné PZP vás chráni pred finančnými problémami a vysokými pokutami. Preto pravidelne kontrolujte platnosť svojho poistenia a v prípade potreby ho včas obnovte alebo zmeňte poisťovňu na výhodnejšiu ponuku.

Zdieľať článok:
Podobné články