Kúpa ojazdeného auta

Lukáš Ščehovič
28. augusta 2024
65
kupa škody octavie, kupa ojazdeneho auta, kúpa auta, škoda octavia

Kúpa ojazdeného auta je na Slovensku atraktívnou voľbou, ktorá vie oproti novým vozidlám ušetriť kupujúcemu značné množstvo financií. Ako si správne vybrať ojazdené auto a aké administratívne úkony vás neminú? Prinášame vám kompletný návod krok za krokom.

Ako postupovať pri kúpe ojazdeného auta

Vozidlo si prelustrujte

Ešte pred tým, ako oslovíte konkrétnych predajcov či navštívite rôzne autobazáre, ujasnite si základné veci. Medzi ne patrí napríklad veľkosť vozidla, jeho využitie, aký by mal byť výkon či druh motora, prípadne aké sú vaše očakávania ohľadom množstva najazdených kilometrov.

Históriu auta si môžete overiť podľa VIN kódu, čo je akési rodné číslo vozidla. VIN kód má 17 znakov (písmen a číslic) a môže byť vyrazený na karosérii v motorovom priestore, na podlahe na mieste spolujazdca, na pravej strane v batožinovom priestore alebo pod čelným sklom.

Vozidlo si môžete prelustrovať jednoduchým spôsobom aj online. V tomto prípade ide síce o platenú službu, ale pri investícii do ojazdeného auta je pár eur zanedbateľných. Môžete však zistiť všetky dôležité informácie, ako sú stav tachometra, rok výroby alebo servisná história. Pri vizuálnej kontrole auta potom môžete údaje porovnať s technickým preukazom a skutočným stavom. Ak niečo nesedí, berte radšej nohy na plecia, vyhnete sa tak problémom v budúcnosti.

Online preverenie vozidla

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Skontrolujte technický stav kupovaného vozidla

Ak autám nerozumiete, požiadajte odborníka, aby auto prezrel a včas zistil, či nemá stočený tachometer alebo nemalo nehodu. Každý predajca by mal súhlasiť s prehliadkou v autoservise, kde skontrolujú všetky elektrické komponenty, stav kvapalín, brzdných kotúčov či výfuk.

Kým auto záväzne kúpite, mali by ste sa v ňom previezť. Motor by mal naskočiť na prvýkrát. Všímajte si, či motor nevydáva čudné zvuky a či dobre fungujú brzdy. Aj skúšobnú jazdu je najlepšie absolvovať s odborníkom.

Nepodceňte kúpnu zmluvu

Občiansky zákonník umožňuje uzatvárať zmluvu v písomnej aj ústnej forme. Pre kupujúceho je však oveľa výhodnejšie mať v ruke písomnú zmluvu, a to práve z dôvodu prípadného dokazovania pri poistnej udalosti. Aj v prípade, že uvažujete o kúpe auta od súkromnej osoby, a to aj blízkej – príbuzných, či známych, uzavrite zmluvu v písomnej forme. V prípade sporu budete v lepšej pozícii.

Základom zmluvy sú identifikačné údaje o predávajúcom a kupujúcom. Uveďte všetky údaje o vozidle:

  • Značka
  • Typ
  • Rok výroby
  • Kód VIN
  • ŠPZ
  • Objem a číslo motora
  • Farba karosérie
  • Zoznam príslušenstva
  • Informácie o STK a emisiách
  • Počet predchádzajúcich majiteľov
  • Stav tachometra

Kupujúci musí byť oboznámený so všetkými chybami, ideálne písomne. Jednoznačne by mala byť stanovená aj kúpna cena auta, spôsob a termín preregistrácie a dátum uzavretia zmluvy.

Ak kupujete auto v autobazáre, dajte si pozor na podvodné praktiky, ktorými sú niektoré bazáre povestné. Niektorí predajcovia používajú vzorové zmluvy, ktoré sú pre nich ako predávajúcich výhodnejšie. Všetky údaje uvedené v zmluve dôkladne skontrolujte. Ak s čímkoľvek nesúhlasíte, zmluvu nepodpisujte alebo o sporných častiach vyjednávajte.

Čo sa pýtať pri kúpe auta

Pri kúpe ojazdeného auta je dôležité klásť správne otázky, aby ste získali všetky potrebné informácie. Pýtajte sa na históriu vozidla, dôvod predaja, predošlých majiteľov, servisnú históriu, počet najazdených kilometrov, akékoľvek opravy a nehody, ktoré vozidlo prekonalo. Nezabudnite tiež zistiť, či sú k dispozícii všetky potrebné doklady a či je vozidlo bez akýchkoľvek právnych záťaží.

Kúpa ojazdeného auta od fyzickej osoby

Kúpa ojazdeného auta od fyzickej osoby môže byť finančne výhodnejšia, ale nesie so sebou určité riziká. Pri tomto spôsobe nákupu je dôležité, aby ste si vozidlo dôkladne prezreli a overili všetky uvedené údaje. Skontrolujte technický stav auta, históriu a pôvod, a nevynechajte ani skúšobnú jazdu. Dôležitá je aj písomná kúpna zmluva, ktorá vás ochráni v prípade budúcich problémov.

Postup pri kúpe auta z iného okresu

Pri kúpe auta z iného okresu musíte zabezpečiť niekoľko administratívnych úkonov. Predávajúci musí vozidlo odhlásiť na dopravnom inšpektoráte a kupujúci ho musí prihlásiť v mieste svojho trvalého bydliska. K tomu budete potrebovať kúpnu zmluvu, osvedčenie o evidencii vozidla, doklad o technickej kontrole a emisnej kontrole, a potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení.

Prepis ojazdeného auta

Prepis ojazdeného auta zahŕňa odhlásenie vozidla pôvodným majiteľom a prihlásenie novým majiteľom. Tento proces zahŕňa návštevu dopravného inšpektorátu, kde sa skontrolujú všetky potrebné doklady a vykoná sa evidenčná kontrola vozidla. Nový majiteľ musí tiež uzavrieť povinné zmluvné poistenie ešte pred prihlásením vozidla.

Návod ako prepísať auto nájdete tu

Poplatky za registráciu auta nájdete tu

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Uzavretie povinného zmluvného poistenia

Pri prepise vozidla musíte mať uzavreté platné Povinné zmluvné poistenie, v našej online PZP kalkulačke môžete uzavrieť PZP pohodlne z domova rýchlo a jednoducho alebo sa môže obrátiť na našich poistných špecialistov na call centre +421 950 105 037.

Kúpa auta v hotovosti

Kúpa auta v hotovosti je rýchla a jednoduchá, ale vyžaduje si opatrnosť. Pri platbe v hotovosti vždy požadujte písomné potvrdenie o zaplatení, aby ste mali dôkaz o transakcii. Uistite sa, že všetky doklady sú v poriadku a že kúpna zmluva je dôkladne vyplnená a podpísaná oboma stranami.

Pri kúpe auta v hotovosti si treba dať pozor lebo od 1.1.2013 nadobudol účinnosť zákon č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti , ktorý upravuje podmienky zákazu vykonávať niektoré platby v hotovosti.

Novela zákona účinná od 01.07.2023 zjednotila zákaz vykonávať platby v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur pre fyzické aj právnické osoby.

Zdroj: financnasprava.sk

Kúpa ojazdeného auta: Načo si dať pozor

Pri kúpe ojazdeného auta si dávajte pozor na možné skryté vady a podvodné praktiky. Skontrolujte technický stav vozidla, overte históriu a pôvod pomocou VIN kódu a vyžiadajte si všetky dostupné dokumenty. Venujte pozornosť aj detailom ako sú počet najazdených kilometrov, stav karosérie, funkčnosť motoru a interiéru. Skúšobná jazda je nevyhnutná na odhalenie možných problémov pri riadení a jazdných vlastnostiach vozidla.

Kúpa nového auta zo zahraničia

Kúpa nového auta zo zahraničia môže byť výhodná, ale vyžaduje si viac administratívnych úkonov. Pred kúpou si overte všetky potrebné dokumenty a poplatky, ktoré sú spojené s dovozom vozidla. Po príchode na Slovensko budete musieť vozidlo prihlásiť na dopravnom inšpektoráte, vykonať kontrolu originality, technickú a emisnú kontrolu, a uzavrieť povinné zmluvné poistenie.

Viac informácií o prepise auta dovezeného zo zahraničia nájdete tu 

Pri kúpe ojazdeného auta postupujte vždy dôkladne a s opatrnosťou. Dodržaním všetkých uvedených krokov a rád sa vyhnete možným problémom a zabezpečíte si, že budete spokojný s vašou novou jazdenkou. Pamätajte, že kúpa ojazdeného auta je významná investícia, ktorá si zaslúži vašu plnú pozornosť a dôkladné preverenie každého detailu.

Kúpa ojazdeného auta nie je jednoduchý proces a vyžaduje dôkladné preverenie každej časti procesu. Dodržaním uvedených krokov a rád sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam a zabezpečiť, že vaše nové vozidlo bude spoľahlivé a bezpečné. Buďte obozretný, konzultujte svoje kroky s odborníkmi a nenechajte sa oklamať lákavými ponukami, ktoré môžu skryť vážne nedostatky.

Havarijné poistenie

Ak kupujete auto mladšie ako 4 roky, určite odporúčame uzavrieť havarijné poistenie. Týmto spôsobom môžete predísť zbytočnej finančnej strate v prípade, že by ste spôsobili škodovú udalosť, alebo ak by bol vinník neznámy. Cenu havarijného poistenia si môžete porovnať od viacerých poisťovní v našej online kalkulačke havarijného poistenia.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

Zdieľať článok:
Podobné články