Diaľničná známka 2024

Lukáš Ščehovič
24. júla 2024
210
dialnice na slovensku

Diaľničná známka Slovensko

Ak plánujete s autom vyjsť na diaľnicu, určite nezabudnite na diaľničnú známku, ktorá je povinná na spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách na Slovensku. „V prípade, že vodič využije diaľnicu bez úhrady, dopúšťa sa priestupku, za ktorý zákon umožňuje uložiť pokutu od 100 do 500 eur, a v blokovom konaní od 50 do 200 eur.“

Diaľničné známky majú na Slovensku dlhú históriu. Pôvodne sa nalepovali na čelné sklo vozidla, aby preukázali oprávnenie jazdiť po spoplatnených úsekoch. V roku 2016 sa však systém modernizoval a diaľničné známky sa začali vydávať v elektronickej podobe.

Kúpa diaľničnej známky online

Diaľničná známka je platná na vymedzených úsekoch slovenských diaľnic a rýchlostných ciest (ďalej len „vymedzené úseky ciest“), ktoré sú v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke a o zmene niektorých zákonov v platnom znení (ďalej len „zákon č. 488/2013 Z. z.“ alebo „Zákon“). Tieto úseky môžu byť používané len po zaplatení diaľničnej známky, sú označené príslušnými dopravnými značkami a v súčasnosti zahŕňajú približne 622 km diaľnic (D1, D2, D3 a D4) a rýchlostných ciest (R1, R2, R4 a R6).

Správca výberu úhrady diaľničnej známky, Národná diaľničná spoločnosť, a.s., v súlade s ustanovením § 8 zákona č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke v platnom znení, určuje zoznam úsekov ciest, na ktoré sa vzťahuje povinnosť úhrady diaľničnej známky. Aktuálny zoznam týchto úsekov, vrátane informatívnej mapy znázorňujúcej sieť spoplatnených ciest v Slovenskej republike, nájdete na webovej stránke Správcu výberu úhrady diaľničnej známky.

Kúpa diaľničnej známky online

Diaľničnú známku môžete kúpiť na pumpách alebo online na portáli eznamka.sk

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Druhy diaľničných známok na Slovensku

365-dňová diaľničná známka

Ak plánujete jazdiť po diaľnici počas celého roka pravidelne, 365-dňová diaľničná známka je určite najvýhodnejšou voľbou. Je platná 365 dní vrátane dňa určeného užívateľom.

365-dňová diaľničná známka cena

Cena 365-dňovej diaľničnej známky pre Slovensko je 60 € (za rok 2024)

Ročná diaľničná známka

Je vhodná pre tých, ktorí si kupujú diaľničnú známku začiatkom roka. Je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Jej cena je 60 € (za rok 2024).

30 dňová diaľničná známka

Je výhodná pre tých, ktorí nejazdia po diaľnici pravidelne, ale potrebujú využívať diaľnice iba počas 30-dňového obdobia. Diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou je platná 30 dní vrátane určeného dňa. Jej cena je 17 € (za rok 2024).

10 dňová diaľničná známka

Táto diaľničná známka je výhodná pre ľudí, ktorí po diaľniciach nejazdia pravidelne, ale potrebujú ich použiť napríklad na cestu na dovolenku počas 10-dňového obdobia. Diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou je platná 10 dní vrátane určeného dňa. Jej cena je 12 € (za rok 2024).

Jednodňová diaľničná známka

Tento druh diaľničnej známky je výhodný pre tých, ktorí cez Slovensko iba prechádzajú, alebo pre tých, ktorí nejazdia po diaľnici pravidelne, ale potrebujú prejsť diaľničný úsek v konkrétny deň. (Pozor jej platnosť je iba v ten daný deň zakúpenia do polnoci nie 24 hodin!) Jej cena je 5,40 € (za rok 2024).

Zdroje: eznamka.sk a ndsas.sk

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Platnosť diaľničnej známky

Slovenská diaľničná známka platí na všetkých spoplatnených diaľničných úsekoch v Slovenskej republike. Jej časová platnosť závisí od typu známky, ktorú si zakúpite. Môžete si vybrať medzi 1-dňovou, 10-dňovou, 30-dňovou, 365 -dňovou alebo ročnou diaľničnou známkou, pričom každá z nich má svoje výhody v závislosti od frekvencie a dĺžky vášho cestovania. Nezabudnite, že časová platnosť diaľničnej známky začína plynúť odo dňa, ktorý si zvolíte pri jej zakúpení.

Overenie diaľničná známka

Vstup na diaľnicu bez platnej diaľničnej známky vás môže vyjsť poriadne draho. Preto, ak si nie ste istí, pred vstupom na spoplatnený úsek diaľnic alebo rýchlostných ciest si overte platnosť vašej diaľničnej známky. Platnosť diaľničnej známky vozidla si môžete overiť tu

Cena diaľničnej známky

Cena diaľničnej známky pre osobné vozidla

Druh diaľničnej známkyCena
365 dňová diaľničná známka60 €
Ročná diaľničná známka60 €
30 dňová diaľničná známka17 €
10 dňová diaľničná známka12 €
1 dňová diaľničná známka5,4 €

Zdroje: eznamka.sk a ndsas.sk

Potrebný typ a počet diaľničných známok

V niektorých prípadoch nemusí jedna diaľničná známka stačiť. Všetko závisí od kategórie vozidla a jeho najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti, prípadne hmotnosti celej jazdnej súpravy.

  • Pre dvojstopové motorové vozidlo do 3,5 tony alebo pre dvojstopové motorové vozidlo kategórie M1 bez ohľadu na jeho najväčšiu technicky prípustnú celkovú hmotnosť stačí jedna diaľničná známka. Tento typ diaľničnej známky je vhodný aj pre dvojstopovú jazdnú súpravu (vozidlo + prípojné vozidlo) do 3,5 tony.

  • Pre dvojstopovú jazdnú súpravu, ktorú tvorí motorové vozidlo kategórie M1 alebo N1 a prípojné vozidlo kategórie O1 alebo O2, pričom celková technicky prípustná hmotnosť presahuje 3,5 tony, je potrebná jedna diaľničná známka pre motorové vozidlo a jedna pre prípojné vozidlo.

V praxi to znamená, že ak plánujete využívať spoplatnené úseky ciest s prípojným vozidlom a celková hmotnosť súpravy nepresiahne 3,5 tony, stačí vám len jedna klasická diaľničná známka. Ak však hmotnosť súpravy presahuje 3,5 tony, budete potrebovať známku pre každé vozidlo zvlášť.

Ktoré úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú na Slovensku spoplatnené?

Pred cestou si overte, či budete prechádzať cez spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest, ak ešte nemáte zakúpenú diaľničnú známku. Nasledujúce úseky podliehajú poplatkom:

DiaľnicaÚsekDĺžka
D1Bratislava, Vajnory – Lietavská Lúčka185 km
D1Dubná Skala – Turany17 km
D1Ivachnová – Bidovce186 km
D2Brodské (SK/CZ) – Bratislava, Lamač55 km
D2Bratislava, Pečňa – Čunovo (SK/HU)15,8 km
D3Hričovské Podhradie – Žilina, Brodno13 km
D3Čadca, Bukov – Skalité (SK/PL)21 km
D4Jarovce (SK/AT) – Bratislava, Jarovce2 km
D4Bratislava, Jarovce – Bratislava, Petržalka2,2 km
D4Bratislava, Petržalka – Bratislava, Juh4,3 km
D4Bratislava, Juh – Ivanka, Západ15,1 km
D4Ivanka, Západ – Bratislava, Vajnory2,5 km
D4Bratislava, Vajnory – Bratislava, Rača1,6 km
R1Trnava – Banská Bystrica, Kremnička158 km
R1ANitra, Západ – Nitra, Kynek2 km
R2Lovčica, Trubín – Žiar nad Hronom5 km
R2Zvolen, Západ – Zvolen, Centrum3 km
R2Zvolen, Východ – Kriváň18 km
R2Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce13,3 km
R4Košice, Juh – Milhosť (SK/HU)14 km
R4Prešov, Západ – Prešov, Sever4 km
R6Púchov, Juh – Dolné Kočkovce1 km
R7Bratislava, Slovnaftská – Bratislava, Juh6 km
R7Bratislava, Juh – Holice25,2 km

Zdroj: ndsas.sk

Nezabudnite na povinné zmluvné poistenie – PZP

Povinné zmluvné poistenie je na cestách nevyhnutnou zákonnou povinnosťou a zároveň vašou ochranou, ak niekomu spôsobíte škodu vaším motorovým vozidlom. Či momentálne máte výhodné PZP, si môžete overiť behom pár minút v našej online kalkulačke od Respect Direct, ktorá vám porovná ponuky od tých najlepších poisťovní.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

*článok má len informatívny charakter, momentálne ceny sú aktuálne k roku 2024

Zdieľať článok:
Podobné články