Aký je rozdiel medzi zdravotným a cestovným poistením?

Lukáš Ščehovič
28. augusta 2024
40
Cestovné poistenie, zdravotné poistenie, cestovanie, cestovanie autom

Cestovné poistenie

Cestovné poistenie je dobrovoľné komerčné poistenie, ktoré si uzatvárajú osoby plánujúce vycestovať do zahraničia. Územná platnosť poistenia závisí od jeho rozsahu; môže pokrývať celý svet, Európu alebo konkrétnu krajinu. Základom každého cestovného poistenia je poistenie liečebných nákladov, ktoré zahŕňa aj repatriáciu (prevoz zraneného alebo zosnulého do domovskej krajiny). Klient si môže rozšíriť cestovné poistenie o poistenie do hôr, úrazové poistenie, poistenie batožiny, zodpovednosti za škodu alebo storno poistenie.

Klient si môže uzatvoriť krátkodobé cestovné poistenie na konkrétny pobyt alebo celoročné poistenie, ktoré platí celý rok a je výhodné pre tých, ktorí častejšie cestujú do zahraničia.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Zdravotné poistenie

Zdravotné poistenie je systém financovania zdravotnej starostlivosti, ktorý zabezpečuje úhradu nákladov na zdravotnú starostlivosť vrátane liekov a zdravotníckych pomôcok. Na Slovensku je tento systém spravovaný zdravotnými poisťovňami v súlade so zákonom č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení. Každý poistenec má nárok na úhradu zdravotnej starostlivosti a súvisiacich služieb podľa zákonov č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti a č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Pre cudzincov, ktorí nespĺňajú podmienky verejného zdravotného poistenia, existuje možnosť uzatvoriť zdravotné poistenie pre cudzincov.

Typy zdravotného poistenia

Verejné zdravotné poistenie

Verejné zdravotné poistenie na Slovensku je financované prerozdeľovaním verejných zdrojov na základe poistného plateného účastníkmi systému. Tento systém zahŕňa povinné verejné zdravotné poistenie, ktoré je povinné pre každú osobu s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá nie je poistená v inom štáte z dôvodu zamestnania, podnikania alebo dlhodobého pobytu (nad 6 mesiacov). Povinne poistené osoby zahŕňajú zamestnancov a podnikateľov pôsobiacich na území SR, azylantov, zahraničných študentov, cudzincov zadržaných alebo uväznených na území SR, nezaopatrených rodinných príslušníkov poistencov z iných členských štátov EÚ a maloletých cudzincov bez zákonného zástupcu.

Najvýhodnejšie zdravotné poistenie Union

Verejné zdravotné poistenie pre dobrovoľne nezamestnaných

Toto poistenie je určené pre osoby, ktoré sú dobrovoľne nezamestnané, teda pre tých, ktorí po skončení pracovného pomeru alebo podnikateľskej činnosti sa neprihlásia na úrade práce. Takéto osoby sú povinné si platiť zdravotné odvody sami.

Zdravotné poisťovne na Slovensku

Na Slovensku poskytujú zdravotné poistenie tri hlavné spoločnosti: Všeobecná zdravotná poisťovňa (štátna), Union zdravotná poisťovňa a Zdravotná poisťovňa Dôvera. Tieto poisťovne sa snažia predbehnúť v poskytovaní výhod pre svojich poistencov, pričom jedným zo základných cieľov je zabezpečenie základnej zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov. Na Slovensku je verejné zdravotné poistenie povinné pre všetkých občanov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. 

To znamená, že každý občan s trvalým pobytom na Slovensku je povinný byť verejne zdravotne poistený, aby mal nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť v rámci určeného rozsahu stanoveného zákonom.

Platí zdravotné poistenie v zahraničí?

Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP)

Tento preukaz umožňuje občanom Európskej únie získať potrebnú zdravotnú starostlivosť v inom členskom štáte EÚ, keď tam dočasne pobývajú, napríklad na dovolenke alebo služobnej ceste. S týmto preukazom majú rovnaké práva na zdravotnú starostlivosť ako miestni obyvatelia. Treba si však uvedomiť, že síce v rámci európskeho zdravotného preukazu máte krytú zdravotnú starostlivosť v krajinách Európskej únie, ale nemusí plne pokrývať všetky náklady. EPZP platí len pre služby poskytované v rámci verejného zdravotného systému danej krajiny. Ak sa rozhodnete využiť služby súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, EPZP tieto náklady nepokrýva. V niektorých krajinách môžu byť určité doplatky za lekársku starostlivosť, ktoré miestni obyvatelia musia platiť. EPZP tieto dodatočné náklady nepokrýva.

 Ak by ste potrebovali dlhodobú zdravotnú starostlivosť alebo asistenciu, EPZP to nepokrýva, rovnako ako ani repatriáciu zraneného alebo zosnulého do domovskej krajiny. Preto je aj pri cestovaní v rámci Európskej únie potrebné uzatvoriť cestovné poistenie, ktoré pokryje tieto dodatočné náklady, čím by ste mali byť plne krytý.

Cestovné poistenie môžete uzatvoriť rýchlo a jednoducho online behom pár minút v  online kalkulačke cestovného poistenia od Respect direct. 

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Zdieľať článok:
Podobné články