Ako správne vybrať pneumatiky pre vaše auto?

Lukáš Ščehovič
15. júla 2024
144
správne pneumatiky na auto

Správny výber pneumatík je kľúčový pre bezpečnosť a výkon vášho auta. Pneumatiky sú jediným kontaktným bodom (v ideálnom prípade 🙂 ) medzi vaším vozidlom a cestou, a preto je dôležité, aby boli vhodne zvolené pre podmienky, v ktorých jazdíte. Nesprávne pneumatiky môžu ovplyvniť nielen vaše pohodlie počas jazdy, ale aj celkovú stabilitu vozidla, schopnosť bezpečne brzdiť a zatáčať.

Existuje niekoľko typov pneumatík, z ktorých každý je navrhnutý pre špecifické podmienky a jazdné návyky. Letné pneumatiky sú ideálne pre teplé mesiace, zimné pneumatiky poskytujú maximálnu priľnavosť v chladných a snehových podmienkach, a celoročné (univerzálne) pneumatiky ponúkajú kompromis medzi týmito dvoma extrémami. V tomto článku si podrobne rozoberieme jednotlivé typy pneumatík, vysvetlíme, ako čítať ich označenia, a poskytneme tipy na údržbu a výmenu pneumatík.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny


Predtým ako si pôjdete kúpiť / vybrať pneumatiky, potrebujete odpovedať na tieto otázky:

1. Aký typ pneumatík moje auto potrebuje?
2. Koľko km by mali pneumatiky vydržať?
3. Koľko chcem za ne zaplatiť?


Rôzne typy pneumatík

Pri výbere pneumatík je dôležité pochopiť rozdiely medzi jednotlivými typmi a ich špecifikácie. Každý typ pneumatiky je navrhnutý pre rôzne podmienky a potreby jazdcov. Tu sú hlavné kategórie pneumatík:

Letné pneumatiky

  • Charakteristika: Letné pneumatiky sú vyrobené z mäkšieho a lepšie priliehajúceho gumového zloženia, ktoré poskytuje lepšiu priľnavosť na teplom povrchu. Majú agresívnejší dezén, ktorý zabezpečuje lepšiu trakciu a ovládateľnosť. Sú vhodné už pri teplote 7 °C. Vo veľa krajinách na svete sú “univerzálne” práve tieto letné gumy, nakoľko v niektorých krajinách majú relatívne teplo počas celého roka. Avšak na Slovensku budete mať problém zostať na letných gumách po celý rok.

    V prípade, že máte havarijné poistenie na auto a používate letné pneumatiky v zime, môže nastať problém s preplatením škody poisťovňou. Poisťovne môžu mať vo svojich podmienkach uvedené, že vozidlo musí byť vybavené sezónne vhodnými pneumatikami, čo znamená zimné pneumatiky počas zimného obdobia. Ak by došlo k nehode a vaše vozidlo bolo vybavené letnými pneumatikami, poisťovňa by mohla odmietnuť preplatiť škodu alebo by mohla krátiť poistné plnenie z dôvodu porušenia podmienok poistenia.
  • Výhody:
    • Výborná priľnavosť a trakcia na suchých aj mokrých cestách.
    • Kratšia brzdná dráha a lepšia ovládateľnosť v teplom počasí.
    • Tiché a pohodlné jazdné vlastnosti.
  • Nevýhody:
    • Nevhodné na použitie v chladnom počasí, kde guma tvrdne a stráca priľnavosť.
    • Rýchlejšie opotrebovanie v extrémnych teplotách.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

Zimné pneumatiky

  • Charakteristika: Zimné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu trakciu v snehu a v klzkých zimných podmienkach. Trakcia, ktorú poskytujú v týchto situáciách, nie je porovnateľná so žiadnou inou kategóriou pneumatík.

    Ani vozidlo s pohonom všetkých kolies na celoročných pneumatikách sa nemôže rovnať brzdnej ani zatáčacej schopnosti podobného vozidla s pohonom dvoch kolies vybaveného štyrmi zimnými pneumatikami. Ak teda bývate na severe Slovenska alebo v horských oblastiach, tak určite odporúčame nejazdiť iba na univerzálnych pneumatikách počas celého roka, ale využívať aj zimné počas chladných mesiacov.

  • Výhody:
    • Lepšia priľnavosť a trakcia na snehu, ľade a mokrých cestách pri nízkych teplotách.
    • Kratšia brzdná dráha v porovnaní s celoročnými pneumatikami v zimných podmienkach.
    • Zvýšená bezpečnosť v náročných zimných podmienkach.
  • Nevýhody:
    • Vyššia spotreba paliva v porovnaní s letnými pneumatikami.
    • Nižšia životnosť v teplejších podmienkach.

Celoročné pneumatiky

  • Charakteristika: Väčšina dnešných vozidiel je vybavená celoročnými pneumatikami, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali spoľahlivý výkon počas celého roka a vo všetkých poveternostných podmienkach. To zahŕňa pohodlnú jazdu, dobré ovládanie, tichú prevádzku, výbornú priľnavosť na mokrej vozovke a určitú schopnosť zvládať sneh. Vzhľadom na označenie „celoročné“ si väčšina majiteľov áut ponecháva tieto pneumatiky na vozidle aj v zime, očakávajúc, že im zabezpečia dostatočnú trakciu na zasnežených a zľadovatených cestách (samozrejme závisí aj od značky a ceny pneumatiky). 
  • Výhody:
    • Vyvážený výkon v rôznych podmienkach – suché, mokré, mierne zasnežené cesty.
    • Dlhšia životnosť v porovnaní so špecializovanými letnými alebo zimnými pneumatikami.
    • Pohodlné a praktické riešenie pre vodičov, ktorí nechcú meniť pneumatiky podľa sezóny.
  • Nevýhody:
    • Slabšia priľnavosť v extrémnych podmienkach (veľké mrazy alebo vyššie teploty).
    • Kompromis medzi vlastnosťami letných a zimných pneumatík znamená, že v žiadnej oblasti nevynikajú.

Ako čítať pneumatiku?

Ak si chcete vybrať správnu pneumatiku, tak musíte v prvom rade vedieť aj čo si kupujete a teda aj správne čítať pneumatiku. Na obrázku môžete vidieť jednotlivé označenia na kolese auta. Každý jeden bod si rozpíšeme nižšie.

Prvý bod je typ vozidla.
P (Passenger) / Pneumatiky pre osobné automobily: Označenie pre pneumatiky určené pre osobné automobily. Tieto pneumatiky sú navrhnuté na poskytovanie komfortu a výkonu pre ľahšie vozidlá.

LT (Light Truck) / Pneumatiky pre ľahké nákladné vozidlá: Pneumatiky určené pre ľahké nákladné vozidlá, pickupy a SUV. Tieto pneumatiky majú vyššiu nosnosť a sú odolnejšie voči poškodeniu, čo ich robí vhodnými pre ťažšie vozidlá a jazdu v náročnejších podmienkach.

C (Commercial) / Pneumatiky pre komerčné vozidlá: Pneumatiky určené pre komerčné vozidlá, ako sú dodávky a malé nákladné vozidlá. Tieto pneumatiky sú navrhnuté tak, aby zvládli vyššie zaťaženie a náročné podmienky častého používania.

T (Temporary) / Dočasné rezervné pneumatiky: Označenie pre dočasné rezervné pneumatiky, ktoré sú určené iba na dočasné použitie pri núdzových situáciách.

ST (Special Trailer) / Pneumatiky pre prívesy: Pneumatiky určené špeciálne pre prívesy a nie sú vhodné na použitie na hnacích nápravách vozidiel.

Pneumatiku, ktorú máme na obrázku má označenie P – určené pre osobné vozidlá.

Šírka pneumatiky

Šírka pneumatiky je prvé číslo uvedené v označení veľkosti pneumatiky a udáva sa v milimetroch. Napríklad, v označení 225/70 R16 je číslo 225 šírka pneumatiky. Toto číslo znamená, že šírka pneumatiky od bočnice k bočnici je 225 milimetrov.

Šírka pneumatiky ovplyvňuje niekoľko jazdných vlastností vozidla, vrátane:

Priľnavosti: Širšie pneumatiky majú väčšiu kontaktnú plochu s vozovkou, čo môže zlepšiť priľnavosť a stabilitu, najmä pri vyšších rýchlostiach a v zákrutách.

Komfortu jazdy: Širšie pneumatiky môžu poskytnúť lepšiu stabilitu a komfort pri jazde, ale môžu tiež zvýšiť hlučnosť a spotrebu paliva.

Rýchlosti a akcelerácii: Užšie pneumatiky môžu znížiť odpor a zlepšiť akceleráciu a rýchlosť vozidla, ale môžu mať horšiu priľnavosť.

Profilové číslo

Profilové číslo (aspect ratio) udáva pomer výšky bočnice pneumatiky k jej šírke. Tento pomer je uvedený ako percento.

Ako sa profilové číslo číta a interpretuje?

Profilové číslo je uvedené ako druhé číslo v označení veľkosti pneumatiky. Napríklad v označení 225/70 R16 je číslo 70 profilové číslo, čo znamená, že výška bočnice pneumatiky je 70% z jej šírky.

Prečo je profilové číslo dôležité?

Profilové číslo ovplyvňuje niekoľko jazdných vlastností vozidla:

Komfort jazdy: Vyššie profilové číslo znamená vyššiu bočnicu, čo môže poskytnúť pohodlnejšiu jazdu, pretože pneumatika lepšie absorbuje nerovnosti na ceste.

Ovládanie a stabilita: Nižšie profilové číslo znamená nižšiu bočnicu, čo môže zlepšiť ovládanie a stabilitu vozidla, najmä pri vyšších rýchlostiach a v zákrutách.

Vzhľad: Pneumatiky s nižším profilovým číslom často vyzerajú športovejšie a agresívnejšie.

Vypočítajte si výšku bočnice: Použite profilové číslo a šírku pneumatiky na výpočet výšky bočnice. Napríklad, pre šírku 225 mm a profilové číslo 70 je výška bočnice 0,7 x 225 = 157,5 mm.

Konštrukcia pneumatiky


Je údaj na pneumatike (v našom označení: 225/70 R16), ktorý označuje typ a spôsob, akým bola pneumatika vyrobená. Tento údaj je obvykle reprezentovaný písmenom umiestneným medzi profilovým číslom a priemerom disku v označení veľkosti pneumatiky. Najbežnejšie typy konštrukcie pneumatík sú:

R (Radial): Toto označenie znamená, že pneumatika má radiálnu konštrukciu, čo je najbežnejší typ konštrukcie moderných pneumatík (toto označenie máme aj v našom obrázku). V radiálnych pneumatikách sú kordy (vrstvy textilných vlákien) uložené radiálne, teda v smere od jednej pätky pneumatiky k druhej, čo poskytuje lepšiu stabilitu a komfort jazdy.

D (Diagonal or Bias): Označenie pre diagonálnu konštrukciu. V diagonálnych pneumatikách sú kordy uložené šikmo, čo poskytuje väčšiu odolnosť voči poškodeniu, ale horšiu stabilitu a komfort oproti radiálnym pneumatikám.

B (Bias Belted): Tento typ konštrukcie je kombináciou diagonálnych kordov s prídavnými vrstvami, ktoré zvyšujú pevnosť pneumatiky.

Priemer kolesa (disku)

Priemer kolesa, resp. disku, je číslo uvedené v označení veľkosti pneumatiky, ktoré nasleduje za typom konštrukcie (zvyčajne „R“ pre radiálne pneumatiky) a udáva sa v palcoch. Toto číslo označuje priemer disku, na ktorý je pneumatika určená. Napríklad v označení 225/70 R16 je číslo 16 priemer kolesa (disku).

Prečo je priemer kolesa dôležitý?

Priemer kolesa je kritický parameter, ktorý musí presne zodpovedať priemeru disku vášho vozidla. Použitie nesprávneho priemeru môže viesť k problémom s montážou pneumatiky a ovplyvniť bezpečnosť a výkon vozidla.
Index nosnosti

Index nosnosti Udáva maximálnu nosnosť pneumatiky pri jej maximálnej povolenej rýchlosti. Tento údaj je dôležitý pre určenie, aké zaťaženie môže pneumatika bezpečne niesť. Index nosnosti sa uvádza ako dvojciferné alebo trojciferné číslo.

Tabuľka nosnosti:


Load IndexNosnosť (kg)
75387
76400
77412
78425
79437
80450
81462
82475
83487
84500
85515
86530
87545
88560
89580
90600
91615
92630
93650
94670
95690
96710
97730
98750
99775
100800


Rýchlostný index

Rýchlostný index (speed rating) udáva maximálnu rýchlosť, pri ktorej môže pneumatika bezpečne niesť svoju maximálnu nosnosť. Je uvedený ako písmeno na bočnici pneumatiky. Nasledujúca tabuľka zobrazuje jednotlivé rýchlostné indexy a ich zodpovedajúce maximálne rýchlosti.

Rýchlostný indexMaximálna rýchlosť (km/h)
J100
K110
L120
M130
N140
P150
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
V240
W270
Y300

Dôležitosť rýchlostného indexu:

Bezpečnosť: Používanie pneumatík s vhodným rýchlostným indexom je nevyhnutné pre bezpečnú jazdu. Pneumatiky s nižším indexom ako je maximálna rýchlosť vášho vozidla môžu viesť k zlyhaniu pneumatík pri vyšších rýchlostiach.

Výkon: Rýchlostný index ovplyvňuje jazdné vlastnosti pneumatík, vrátane ovládania a stability pri vyšších rýchlostiach.

Poistenie a pneumatiky

Pri výbere nových pneumatík je dôležité mať na pamäti aj súvislosť medzi poistením vozidla a stavom vašich pneumatík. Mnohé poisťovne môžu mať vo svojich podmienkach uvedené, že vozidlo musí byť vybavené sezónne vhodnými pneumatikami. To znamená, že ak budete mať v zime letné pneumatiky a dôjde k nehode, poisťovňa môže odmietnuť preplatenie škody alebo krátiť poistné plnenie z dôvodu porušenia podmienok poistenia.

Preto je nielen dôležité vybrať správne pneumatiky pre vaše jazdné podmienky, ale aj dodržiavať predpisy a odporúčania vašej poisťovne. U nás v Respect direct vám môžeme pomôcť nájsť poistenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a zároveň vás informovať o všetkých dôležitých podmienkach, ktoré by mohli ovplyvniť vaše poistenie. Správna kombinácia kvalitných pneumatík a vhodného poistenia vám zabezpečí pokoj a bezpečnosť na cestách.

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

Zdieľať článok:
Podobné články