Ako postupovať pri prepise vozidla?

Lukáš Ščehovič
21. augusta 2024
118
Jeep grand cherokee, prihlásenie auta, jeep, pzp

Prepis vozidla môže byť často zdĺhavý a náročný proces, najmä ak nie ste oboznámení s aktuálnymi pravidlami a požiadavkami. Tento článok vám poskytne podrobný návod, ako postupovať pri prepise vozidla v roku 2024, vrátane všetkých potrebných krokov a dokladov, ktoré budete potrebovať. Prevedieme vás krok za krokom celým procesom, aby ste predišli zbytočným komplikáciám a ušetrili čas aj peniaze.

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Prepis auta 2024

Prepis auta v roku 2024 prináša niekoľko dôležitých zmien, ktoré výrazne zjednodušujú celý proces. Od začiatku roka 2023 sa prepis vozidla stal oveľa jednoduchším, pretože už nezáleží na tom, v akom okrese máte trvalé bydlisko. Prihlásenie a odhlásenie vozidla sa vykonáva naraz, čo znamená, že celý proces môžete zvládnuť na jednom pracovisku.

Zaobstarajte si povinné zmluvné poistenie – PZP

Predtým, než začnete s prepisom vozidla, je dôležité zabezpečiť si povinné zmluvné poistenie (PZP). Nový majiteľ vozidla musí mať uzatvorené nové PZP, ktoré začne platiť od dňa prevzatia vozidla. Pôvodné PZP zaniká okamihom zápisu prevodu držby vozidla na nového majiteľa. Potvrdenie o novej poistke budete potrebovať pri prepise vozidla na dopravnom inšpektoráte. PZP si môžete uzatvoriť rýchlo a jednoducho behom pár minút v našej online PZP kalkulačke alebo Vám pomôžu naši poistný špecialisti Call centra +421 950 105 037

Prihlásenie nového auta (vozidla)

Pri kúpe nového auta je potrebné vozidlo prihlásiť na dopravnom inšpektoráte prislúchajúcom k Vášmu trvalému bydlisku. Tento úkon musí byť vykonaný do 30 dní od nadobudnutia vozidla. Prihlásenie vozidla je možné vykonať osobne alebo elektronicky.

Pri prihlásení nového auta je potrebné preukázať svoju totožnosť

Čo treba na prepis auta?

Doklady, ktoré musíte predložiť:

  • Platný doklad totožnosti
  • Osvedčenie o evidencii časť II vystavené predajcom vozidla
  • Doklad o nadobudnutí vozidla (faktúra, leasingová zmluva)
  • Potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení (PZP)
  • Splnomocnenie, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa
  • V prípade právnickej osoby výpis z Obchodného registra
  • Úradne overené splnomocnenie leasingovej spoločnosti, ak je vozidlo zakúpené cez leasing
  • Overené splnomocnenie o tom, že ste novým vlastníkom vozidla (ak dochádza k prepisu od inej osoby)
  • Ak sa prihlasuje vozidlo, ktoré má udelené typové schválenie ES, je potrebné predložiť tzv. COC doklad (certifikát o konformite)

Zdroj: Minv.sk

Rezervácia termínu na dopravnom inšpektoráte

Termín na dopravnom inšpektoráte si môžete rezervovať online. Je tiež možné požiadať o zrýchlené vydanie čipovej karty osvedčenia o evidencii časť I do dvoch pracovných dní za poplatok 30 €.

Online rezervácia na prihlásenie vozidla

Splnomocnenie na prepis auta

Splnomocnenie je nevyhnutné v prípadoch, keď nie je možné, aby sa obe strany (predávajúci a kupujúci) zúčastnili na prepise vozidla osobne. Splnomocnenie na prepis auta musí byť úradne overené a musí obsahovať všetky potrebné údaje o oboch stranách, ako aj predmet a rozsah splnomocnenia. Ak je potrebné splnomocnenie na odhlásenie vozidla na inú osobu, uistite sa, že splnomocnenie obsahuje tento špecifický účel.

Zmeny v legislatíve ovplyvnili aj prepis vozidiel

Podľa novely zákona, platnej od 1. januára 2023, sú evidenčné čísla priradené priamo k vozidlu, nie k jeho majiteľovi. Preto pri prepise vozidla na iného vlastníka už nebude potrebné meniť tabuľky s evidenčným číslom. Rovnaká tabuľka môže na vozidle zostať až do konca jeho používania. Pri kúpe nového vozidla sa vygeneruje nové evidenčné číslo, ktoré na vozidle zostane až do konca jeho životnosti.

Ak by majiteľ vozidla chcel pri prepise auta ponechať pôvodné evidenčné číslo a priradiť ho k inému vozidlu, má takú možnosť. O pridelenie pôvodnej tabuľky na iné auto je potrebné požiadať do jedného roka.

Legislatívne zmeny, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára 2023, priniesli so sebou niekoľko zásadných úprav v procese prepisu vozidiel. Najdôležitejšou zmenou je zrušenie dvojkrokového prepisu vozidla, čo znamená, že prihlásenie a odhlásenie vozidla sa dá vykonať naraz na jednom mieste.

Zdroj: slovensko.sk

Prihlásenie a prepis auta z okresu do okresu 2024

Prihlásenie a prepis auta z iného okresu je teraz jednoduchšie. Zmenu držby vozidla môžete vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte bez ohľadu na váš trvalý pobyt. Rezervujte si termín vopred, aby ste sa vyhli čakaniu, a uistite sa, že máte všetky potrebné doklady.

Prepis vozidla online

Prepis auta elektronicky

Prepis vozidla môžete vykonať aj online, ak ste držiteľom elektronického občianskeho preukazu (eID karty). Pomocou kvalifikovaného elektronického podpisu môžete žiadosť podpísať a odoslať elektronicky. Elektronický prepis vozidla je nielen rýchly, ale aj finančne výhodný, keďže poplatky sú pri elektronických službách o 50 % nižšie.

Podrobný návod, ako postupovať pri elektronickom prihlásení vozidla online

Koľko stojí prepis auta? Prehľad správnych poplatkov

Poplatky za prepis auta sa od júla 2023 vypočítavajú podľa výkonu motora v kW a tzv. ekologického koeficientu vozidla, ktorý zohľadňuje druh paliva, emisnú triedu auta alebo jeho vek. Presnú výšku poplatku si môžete vypočítať pomocou online kalkulačky.

Presný prehlaď poplatkov za prihlásenie auta nájdete tu

Poplatok za prepis auta kalkulačka

Pridelenie evidenčného čísla a vydanie tabuľky vyrobenej zo zliatin ľahkých kovov pri registrácii vozidla, alebo za stratenú, zničenú, poškodenú, odcudzenú či nepoužiteľnú tabuľku, stojí 16,50 € za každú tabuľku (8 € pri elektronickom podaní).

Pridelenie zvláštneho evidenčného čísla a vydanie tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom stojí 33 € za každú tabuľku (16,50 € pri elektronickom podaní).Poplatky za špeciálne evidenčné čísla nájdete tu

Dohodnutie termínu na dopravnom inšpektoráte

Rezervácia termínu na dopravnom inšpektoráte je jednoduchá a odporúča sa, aby ste si termín zarezervovali vopred. Na stránke Ministerstva vnútra SR nájdete Univerzálny rezervačný systém, kde si môžete vybrať konkrétny dátum a čas. Po úspešnej rezervácii dostanete PIN kód, ktorý zadáte v kiosku na pracovisku v deň návštevy.

Zdedenie auta – prepis zdedeného auta

Prepis zdedeného auta na Slovensku zahŕňa niekoľko krokov a vyžaduje určité dokumenty. Tu je postup, ktorý treba dodržať:

Osvedčenie o dedičskom konaní:

Po právoplatnosti dedičského konania musíte predložiť osvedčenie o dedičstve s vyznačenou právoplatnosťou na dopravnom inšpektoráte. Ak sa dedič rozhodne auto zaevidovať na svoju osobu, musí to urobiť do 30 dní od vydania osvedčenia.

Dokumenty na dopravnom inšpektoráte:

  • Osvedčenie o dedičskom konaní.
  • Technický preukaz vozidla (osvedčenie o evidencii časť II).
  • Osvedčenie o evidencii časť I (ak bolo vydané).
  • Platné potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.
  • Splnomocnenie, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný.

Dedič je oslobodený od poplatkov za evidenčné úkony. Ak však potrebujete nové evidenčné číslo, budete musieť uhradiť príslušný poplatok

Najvýhodnejšie PZP poistenie online

Povinné zmluvné poistenie
Výpočet ceny

Prihlásenie auta zo zahraničia 2024

Návod ako prihlásiť dovezené auto zo zahraničia nájdete tu

Odhlásenie auta (vozidla)

Odhlásenie vozidla je potrebné vykonať pri zmene vlastníka vozidla. Pri odhlásení auta na nového majiteľa budete potrebovať nasledujúce doklady:

  • Platný doklad totožnosti
  • Osvedčenie o evidencii vozidla časť II alebo technický preukaz vozidla
  • Čipová karta osvedčenie o evidencii časť I (ak bola vydaná)
  • Splnomocnenie s úradne osvedčeným podpisom, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný
  • Potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla
  • Úradne overený doklad o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu

Zdroj: minv.sk  

Havarijné poistenie

Ak registrujete nové alebo novšie motorové vozidlo, tak určite odporúčame uzavrieť aj havarijné poistenie, ktoré kryje škody vzniknuté na vašom vozidle a vďaka nemu sa vyhnete vysokým finančným stratám v prípade nehody, krádeže, vandalizmu prípadne živelným udalostiam. Havarijné poistenie si môžete vypočítať a uzavrieť aj v našej online kalkulačke alebo u  poistných špecialistov na našom Call centre +421 950 105 037

Najvýhodnejšie havarijné poistenie online

**Všetky informácie v článku majú iba informatívny charakter od vydania článku sa mohli zmeniť

Zdieľať článok:
Podobné články