Supercely a Tornáda na Slovensku

Lukáš Ščehovič
12. júla 2024
425

Živelné katastrofy, ako sú supercely, tornáda, zosuvy pôdy a krúpobitie, môžu spôsobiť značné škody na majetku a dokonca ohroziť život obyvateľov.

Živelné katastrofy za rok 2023 spôsobili škody za 250 miliárd USD a vyžiadali si až 73 000 obetí na celom svete. V Európe to bolo 83 milliárd USD. Aj keď sa Slovensko nachádza v “kľudnejšej” časti sveta, tak prírodné katastrofy ho nemíňajú úplne.

Najvýhodnejšie poistenie nehnuteľnosti a domácnosti online

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti
Výpočet ceny

Slovensko a živelné katastrofy


Napríklad v roku 2010 povodne spôsobili najväčšie škody za posledných 20 rokov, pričom zatopili rozsiahle oblasti a zničili mnohé domy a infraštruktúru​​.

Krúpobitie v Košiciach v roku 2022 (sme svedkami podobného krúpobitia aj v roku 2024), kde padali najväčšie zaznamenané krúpy, spôsobilo škody v stovkách miliónov eur​​. Víchrice, krupobitie a snehová kalamita sú tiež častými príčinami škôd na Slovensku.

Mohutné sneženie v roku 2013 spôsobilo zrútenie striech a poškodenie vozidiel a domov​​.

Podľa poisťovní, počet škôd spôsobených prírodnými katastrofami v posledných rokoch výrazne vzrástol a s týmto trendom treba rátať aj v budúcnosti​​. Tieto údaje zdôrazňujú potrebu primeraného poistenia domácností, ktoré dokáže pokryť náklady na opravy a obnovu majetku po prírodných katastrofách.


Vzhľadom na rastúcu frekvenciu týchto extrémnych javov je prevencia a ochrana domácností dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

Tieto prírodné úkazy nás neustále pripomínajú, aké dôležité je byť pripravený a chrániť svoj majetok pred nepredvídateľnými udalosťami. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy týchto katastrof a zdôrazníme význam poistenia domácností ako efektívneho nástroja na ochranu pred finančnými stratami.

Supercely a tornáda na Slovensku

Najprv si zadefinujme, čo sú tornáda a supercely. Aký je v nich vlastne rozdiel.

Supercely a tornáda sú oba nebezpečné búrkové javy, ale existujú medzi nimi podstatné rozdiely v ich charakteristikách, formácii a dopadoch.

Supercela

Charakteristika:

  • Definícia: Supercela je typ silnej búrky, ktorá má rotujúci mezocyklón (stĺpec rotujúceho vzduchu vo vnútri búrky).
  • Štruktúra: Supercela má dobre definovanú štruktúru s výrazným nákovovým mrakom a často vytvára dlhodobé a silné búrky.
  • Životnosť: Môže trvať niekoľko hodín, počas ktorých môže vyprodukovať intenzívne zrážky, silný vietor, krúpy a prípadne aj tornáda.
  • Frekvencia: Na Slovensku sú zriedkavé, ale nie nemožné. Zvyčajne sa vyskytujú počas teplých letných mesiacov.

Dopady:

  • Krúpobitie, ktoré môže poškodiť strechy, okná a vozidlá.
  • Silný vietor spôsobujúci škody na majetku a infraštruktúre.
  • Intenzívne dažde vedúce k záplavám.

Tornáda

Charakteristika:

  • Definícia: Tornádo je násilne rotujúci vzduchový vír, ktorý sa dotýka zemského povrchu a je pripojený k základni búrkového mraku.
  • Štruktúra: Tornáda majú úzky stĺpec rotujúceho vzduchu, ktorý je viditeľný ako lievikovitý oblak.
  • Životnosť: Tornáda sú zvyčajne krátkodobé, trvajú od niekoľkých minút po maximálne hodinu, ale môžu byť extrémne ničivé.
  • Frekvencia: Sú veľmi zriedkavé na Slovensku, ale keď sa vyskytnú, môžu spôsobiť značné škody.

Dopady:

  • Veľké škody na budovách, vrátane ich zničenia.
  • Poškodenie alebo zničenie vozidiel a iných objektov, ktoré môžu byť unášané tornádom.
  • Potenciálne vážne zranenia alebo straty na životoch v dôsledku silného vetra a lietajúcich trosiek.

Najvýhodnejšie poistenie nehnuteľnosti a domácnosti online

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti
Výpočet ceny

Zhrnutie rozdielov

  • Štruktúra: Supercela je typ búrky s rotujúcim mezocyklónom, zatiaľ čo tornádo je konkrétny rotujúci vír vzduchu spojený s búrkovým mrakom.
  • Životnosť: Supercely môžu trvať niekoľko hodín, zatiaľ čo tornáda sú zvyčajne krátkodobé.
  • Dopady: Supercely môžu vyprodukovať rôzne nebezpečné javy vrátane krúpobitia a tornád, kým tornáda sú konkrétne víry, ktoré priamo spôsobujú silné škody.

Supercely sú silné búrkové systémy, ktoré môžu spôsobiť tornáda, krúpobitie a silné vetry.

Na Slovensku sú síce zriedkavejšie ako v iných častiach sveta, no keď sa vyskytnú, dokážu spôsobiť obrovské škody. Napríklad tornádo, ktoré zasiahlo Záhorie v roku 2021, spôsobilo značné škody na majetku a infraštruktúre.

Supercely sú charakteristické svojou rotáciou a často sa vyvíjajú do veľmi nebezpečných búrkových systémov. Tornáda, ktoré môžu vzniknúť v rámci supercely, majú potenciál spôsobiť rozsiahle škody na budovách, vozidlách a infraštruktúre. Príkladom môže byť tornádo, ktoré v roku 2021 zasiahol oblasť Záhoria, kde zničilo niekoľko domov a poškodilo elektrické vedenie.

V roku 2024 sme opäť zaznamenali výskyt superciel na východnom Slovensku. Najviac postihnuté boli východné časti krajiny, vrátane okresov Košice, Michalovce, Sobrance a Bardejov. Tieto búrkové systémy priniesli ničivé krúpy a silné vetry, ktoré poškodili strechy, okná a autá. Zaznamenané boli tiež škody na poľnohospodárskej úrode, čo spôsobilo finančné straty mnohým farmárom​​.

Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), supercely sú v strednej Európe zriedkavé, no nie nemožné. Na Slovensku zaznamenávame približne 2-3 supercely ročne, ktoré môžu spôsobiť veľké materiálne škody a ohroziť ľudské životy. Tieto búrky sú typické pre letné mesiace, kedy sú podmienky pre ich vznik najpriaznivejšie.

Prevencia a ochrana pred takýmito javmi sú kľúčové. Poistenie nehnutelnosti a domácností môže výrazne zmierniť finančné dopady spôsobené supercelami a tornádami. Zabezpečenie majetku vhodným poistením môže byť rozhodujúcim faktorom pri obnove po takýchto ničivých udalostiach.

U nás v Respect direct vám nájdeme poistenie bývania šité Vám a Vašej domácnosti na mieru.

Zdieľať článok:
Podobné články